Naturfoton visas i ny utställning

Kattugglan, stillsam övervakare.
Natur21 januari 2019 kl 07.45

Finns det några tigrar på Lidingö? Nej, det gör det naturligtvis inte! Men däremot finns det en uppsjö av olika fågelarter och många andra djur på ön. I lördags var det vernissage på Lidingö museums nya utställning ”Det finns inga tigrar på Lidingö”. Att Lidingöborna är intresserade av öns flora och fauna är helt klart, vernissagepubliken strömmade till för att titta på Tomas Carlbergs fina fotografier från Lidingös naturliv och höra Henrik Waldenström från Världsnaturfonden berätta om vikten av att behålla tätortsnära grönområden.

Tomas Carlberg, fotograf, biolog och journalist, är uppvuxen på Lidingö. Han arbetar på Artdatabanken i Uppsala som chefredaktör för tidskriften Flora och fauna. Han är också projektledare på Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna vars idé är att göra kunskap om landets arter och deras livsmiljöer tillgänglig.

När Tomas var 10 år började han titta på fåglar. När han vid 12 års ålder fick följa med på en resa till Gotska Sandön under ledning av Henrik Waldenström blev han fast i sitt fågelintresse. Tomas har fotograferat fåglar i mer än 25 år, men han dokumenterar gärna även andra naturbilder. Som reseledare för Äventyrsresor och Jambo har det genom åren också blivit många bilder av exotisk flora och fauna.

Tomas har många favoritställen på Lidingö. Grönstaskogen, Gråviken, Hustegaholm är några av dem. Till Tomas stora glädje har hans son Johan samma stora intresse.

– Det är så roligt att få vara ute i naturen tillsammans med honom, sa Tomas när han avslutade sin introduktion av utställningen med att visa en bild som sonen tagit, just i Gråviken.

Utställningen är producerad av Tomas Carlberg och från Hembygdsföreningen, Siv Bergius, Teddy Widstrand, Margareta Borgelin och Ulla Larsson.

Foto: Bo Vading

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *