När passet går ut

Foto: Henrik Montgomery/TT
Kåserier30 april 2022 kl 05.184

Denna morgon var återigen en sådan morgon då man blir sittandes i en telefonkö från arla morgonstund och ett par timmar fram på dan. Nej, inte till SKV denna gång utan till Polismyndigheten för att boka tid för nytt pass.

Jag hade loggat in på hemsidan tidigare i april men inte noterat något bokningsnummer av den enkla anledningen att jag inte har E-leg - utan bara E-kod. Tänkte att det är säkert kört om man inte kan lägga alla korten på bordet. Och vem kan man skylla på när man kör fast på det här sättet. Jo, man behöver inte gå längre än till sig själv. Att passet har gått ut blev jag ju påmind om redan i fjol.

07.45 ringde jag alltså och ställde mig i telefonkön. Och fick det ena Meddelandet efter det andra att det ”…just nu råder köer för nya passtider..” Men jag var stoisk som en som bara besitter tunnelseende har ”It’s Now or Never”. Ja frågan är om det verkligen skulle vara värt besväret?! Men utan pass känner man sig som en halv människa, nästan.

Och förresten hur ska det gå till med identifiering. Man kan ha ett Ombud, har jag läst. Men vem skulle kunna vara ombud åt mig, vem skulle jag kunna besvära? Knappast någon granne. Jag har tidigare varskott familjen hur saken ligger till och att någon får vara beredd att eventuellt följa mig till Polisstationen i Solna och förklara ”Ja, hm. Goddag! Den här tanten, som inte riktigt vet hur hon har hamnat här, är min Farmor. Det kan jag intyga!”

Det hade alldeles säkert mitt käre barnbarn gjort för min skull om det kom till kritan. Men lite försmädligt ändå för mig, låt vara att jag är lika myndig som han, men ändå…

Men nu, kl 09.15 är det dags att planera för ljusare tider framöver även i mörkaste december. Jag fick först en tid i Norrtälje men sa då till polistjänstemannen att Solna skulle passa så mycket bättre. Och jo, det fanns en tid ett par dagar senare i vecka 49. Jag tackade henne översvallande för jag var verkligen strålande glad! Jag hade ju bara stött på ’patrull’ tidigare när jag försökt boka men inte Nu!

Nu ska här Planeras och här är en kappsäck som ska Packas och så ska en biljett Bokas, Tur och Retur! 

Och ingen av ungdomarna behöver följa med (far)mor till polisstationen för identifiering. Jag är JAG!

Kommentarer

 1. Det är trevligt med kåserier, men ovannämnda måste jag helt enkelt besvara. Om man ska ansöka om pass eller nationellt id-kort, måste man kunna visa en GILTIG legitimation, se polisen.se vilka id-handlingar som är giltiga. Om man saknar detta, måste man ha med sig en NÄRA anhörig som kan styrka sökandens identitet, se polisen.se vilka som räknas som nära anhöriga. Saknas nära anhöriga, ska man bifoga myndighetspost etc. Söker man för omyndiga barn, MÅSTE man ha med sig en ifylld medgivande-blankett från vårdnadshavaren/vårdnadshavarna, oavsett om båda medföljer. Detta är juridiska bestämmelser som inte kan bortses ifrån. Vi som arbetar hårt på passexpeditionen för att kunna hjälpa alla, är tacksamma för de som underlättar arbetet och bidrar till att fler kan få sina handlingar. Läs noga på polisen.se, vad som gäller när du ska ansöka.
  Vänligen
  Iréne Borgenvik, passhandläggare Stockholm City

 2. Tack för informationen. Den förtydligar säkert för många som tänker ansöka om nytt pass/nat.idkort. Själv har jag naturligtvis läst noga på hemsidan vilka nära anhöriga som räknas när en sökande ska styrka sin identitet. Min id-handling är bankens id-kort som gäller t.o.m. juli -23. För säkerhets skull ska jag kolla med Nordea att jag får ett nytt kort längre fram. (Reglerna ändras ju så det skadar aldrig att uppdatera sig vad det än gäller.) Och skulle nu mot förmodan inte bankens id-kort gälla så får jag tänka om och be barn/barnbarn följa med för att säkerställa min identitet. Sedan har jag hört att med ett nationellt id-kort kan problem uppstå om det kommer i orätta händer men skulle man t ex förlora ett pass ansöker man om ett nytt. Det framgår nog av det delvis ’desperata’ ordvalet att texten är skriven som ett kåseri. Och jag ville heller inte belasta texten med ytterligare detaljer som finns tillgängliga på polisens hemsida.
  Vänligen
  Karin Wallgren

 3. Hej igen Karin! Bankens id-kort med giltighet till 2023 gäller för ansökan, men på sikt kommer endast pass och nationellt id gälla som legitimation. Man kan endast få tre pass under en femårsperiod, men det finns ingen begränsning på nationellt id. Jag råder dig därför att ansöka om det och det är bara att säga till att du vill ha det också, samtidigt som passansökan, även om du bara har bokat tid för pass. Vi hjälper till.
  Vänligen
  Iréne Borgenvik, passhandläggare

 4. Utmärkt! Jag tackar för informationen. Har redan tipsat en granne som har en tid hos passpolisen senare i veckan. Hon har ingen dator så jag sände sms.
  Mvh
  Karin

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *