När passet går ut

Foto: Henrik Montgomery/TT
Kåserier30 april 2022 kl 05.184
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

 1. Det är trevligt med kåserier, men ovannämnda måste jag helt enkelt besvara. Om man ska ansöka om pass eller nationellt id-kort, måste man kunna visa en GILTIG legitimation, se polisen.se vilka id-handlingar som är giltiga. Om man saknar detta, måste man ha med sig en NÄRA anhörig som kan styrka sökandens identitet, se polisen.se vilka som räknas som nära anhöriga. Saknas nära anhöriga, ska man bifoga myndighetspost etc. Söker man för omyndiga barn, MÅSTE man ha med sig en ifylld medgivande-blankett från vårdnadshavaren/vårdnadshavarna, oavsett om båda medföljer. Detta är juridiska bestämmelser som inte kan bortses ifrån. Vi som arbetar hårt på passexpeditionen för att kunna hjälpa alla, är tacksamma för de som underlättar arbetet och bidrar till att fler kan få sina handlingar. Läs noga på polisen.se, vad som gäller när du ska ansöka.
  Vänligen
  Iréne Borgenvik, passhandläggare Stockholm City

 2. Tack för informationen. Den förtydligar säkert för många som tänker ansöka om nytt pass/nat.idkort. Själv har jag naturligtvis läst noga på hemsidan vilka nära anhöriga som räknas när en sökande ska styrka sin identitet. Min id-handling är bankens id-kort som gäller t.o.m. juli -23. För säkerhets skull ska jag kolla med Nordea att jag får ett nytt kort längre fram. (Reglerna ändras ju så det skadar aldrig att uppdatera sig vad det än gäller.) Och skulle nu mot förmodan inte bankens id-kort gälla så får jag tänka om och be barn/barnbarn följa med för att säkerställa min identitet. Sedan har jag hört att med ett nationellt id-kort kan problem uppstå om det kommer i orätta händer men skulle man t ex förlora ett pass ansöker man om ett nytt. Det framgår nog av det delvis ’desperata’ ordvalet att texten är skriven som ett kåseri. Och jag ville heller inte belasta texten med ytterligare detaljer som finns tillgängliga på polisens hemsida.
  Vänligen
  Karin Wallgren

 3. Hej igen Karin! Bankens id-kort med giltighet till 2023 gäller för ansökan, men på sikt kommer endast pass och nationellt id gälla som legitimation. Man kan endast få tre pass under en femårsperiod, men det finns ingen begränsning på nationellt id. Jag råder dig därför att ansöka om det och det är bara att säga till att du vill ha det också, samtidigt som passansökan, även om du bara har bokat tid för pass. Vi hjälper till.
  Vänligen
  Iréne Borgenvik, passhandläggare

 4. Utmärkt! Jag tackar för informationen. Har redan tipsat en granne som har en tid hos passpolisen senare i veckan. Hon har ingen dator så jag sände sms.
  Mvh
  Karin

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *