Mycket besvär för ingenting

Kåserier4 februari 2024 kl 03.393

Vad har hänt? Jo sedan jag råkade slå sönder en glaskanna till kaffebryggaren i brådskan när jag skulle ta ned ett durkslag har jag varit på jakt. Först provade jag en annan glaskanna men det var ju dömt att misslyckas. Fabrikanterna vet vad de gör.  

Igår gick jag till Hushållstjänst vid Kyrkvägen där jag för något år sedan köpte min kaffebryggare.  Men affären finns ju inte kvar på den adressen. All inredning hade tagits ned. En av byggarbetarna i affären hänvisade mig till Näset. Men något anslag på dörren såg jag inte. Jag var ju helt inställd på att komma hem med rätt sorts glaskanna till kaffebryggaren. Kan den affären ha upphört? Det ser ut som att man som konsument bör ringa och kolla öppettider innan man ger sig ut på stan på vinst och förlust. I synnerhet om man inte åker bil.

Då fick jag en idé att gå in på Kjell och Co; de har ju lite av varje elektroniskt. Min eltandborste köpte jag ju där.  Kanske har de reservdelar som en glaskanna också. Försäljaren visade mig två modeller i datorn men den ena uteslöt jag, för den var för hög. Den mindre verkade ok men den fanns inte på lagret. Jag tackade och sa ”Nu går jag in på Coop och köper en påse Nescafé”.

Det var tidigt på dan så jag slank in på  Pocket by Pontus  och åt  lunch. Man blir rejält hungrig av att försiktigt  trippa  fram som på nålar på isiga gångvägar med en rullator.  Den trevlige anställde fick höra om mina jaktbesvär och hällde upp en kopp kaffe i en pappersmugg som jag kunde ta med. Så snällt. Locket såg lite konstigt ut men jag satte ned kaffebägaren i nätväskan till rollatorn och så till bussen.  Då var klockan  11.17 så bussen hade jag missat med åtta minuter. Tog fram kaffebägaren och fick lätt upp locket  men dessvärre hade allt kaffe läckt ut från Pontus till hållplatsen. Dock fanns en minislurk kvar i botten som smakade och luktade gott kaffe.

Så kom 238 som jag tänkte åka med till Baggeby och sen ta Lidingöbanan. Jag steg av redan vid Baggeby gårds väg för det  ser lite krångligt ut vid stationen nu. Men gångvägen till stationen hade lämpat sig bra för skridskoåkare men inte för äldre kvinnfolk som bara har en tanke i huvudet: att klara sig helskinnad hem utan att behöva ta en  omväg via  akuten.

En busskompis på Antikrundan hade tipsat mig att gå till Elon.  ”Där har de allt som har med kaffe att göra”. Så i morse åkte jag till Drottningvägen. Vår snälle chaufför hade kollat att jag bara behövde gå tillbaka till övergångsstället, så ligger Elon ett par hundra meter längre fram på isgatan, vars officiella namn är  Södra Kungsvägen.   

Insåg snart att flera  av de nya fina kaffebryggare  utställda på hyllorna I Elon. var i en prisklass för sig; dock fanns några billigare varianter för den som  verkligen är kaffesugen. När det så var min tur, sa jag att jag sökte en glaskanna till Braun CaféHouse. Jag upplyste honom att i min dator finns bryggaren i butiker över hela landet, till och med uppe i Vilhelmina. Jag tog också tillfället i akt att fråga försäljaren om det blir godare kaffe om man dricker en kopp från en Mockamaster än dito från en billigare bryggare.

— Jag dricker ju inte kaffe, sa han, men upplyste mig om att det är temperaturen det handlar om. Man får ut mer aroma ur kaffet om temperaturen är högre, som i en mockabryggare, där den kommer upp i över 90g.

Över helgen hinner man med mycket, jag hann ångra mig. Det blir inget köp alls den närmaste tiden. Jag känner mig nämligen som den lille mannen som gick till skräddaren för att få en kostym uppsydd. Han gick till honom var dag men det blev ingenting till slut. Saker ska vara användarvänliga annars får det vara för min del. Jag har nu testat och mixtrat färdigt med de bräckliga bryggardelarna i plast och ger nu upp. 

Men även om min gamla kaffebryggare har gjort sitt så har jag väl  någonstans kvar en gammal filterttratt som kan komma till heders igen. Förresten, man ska ju inte dricka så mycket kaffe sägs det.

Kommentarer

 1. Jag har löst problemet med bryggare genom att dricka presso, har en enliters pressobryggare.
  Jag värmer nästan en liter vatten i vattenkokaren (går ju bra att värma på spisen med), tar bara två mått pressokaffe (jag har köpt Zoegas sen tidigare men pga Zoegas ägares intresse i Ryssland köper jag inget mer så det jag har kvar vill jag få att räcka längre, så jag tar ett mått Zoegas och ett mått Löfbergs presso) och häller sedan på vattnet när det sjuder (se till att allt kaffepulver blir blött), låter det gärna dra några minuter innan jag pressar, sedan har jag gott och billigt kaffe.
  Notera, testade med Coop presso någon gång, det var inte gott så det avråder jag ifrån att köpa.

 2. Myrorna i Ropsten brukar ha glaskannor till billigt pris.
  Om du har dator, kan du söka på Google på Glaskanna och Braun kaffebryggare. Då kommer flera förslag upp i prisklass 150-350!. Då kan du beställa leverans hem.

  https://www.reservex.se/artiklar.asp?kid=2408
  Reserver har din kanna.

  Lycka till
  Gunilla Lengard Tegnér

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *