(MP) motionerar om fyrverkerier

Stad & Politik30 december 2019 kl 07.192

Fler och fler kommuner i Sverige börjar använda djur- och miljövänliga alternativ till fyrverkerier. Även om Lidingö stad i dagsläget inte har egna fyrverkerier så vill Miljöpartiet i en motion till fullmäktige att staden ska använda sådana alternativ vid framtida firande. Detta för att värna människors och djurs trygghet, liksom miljön.

– Fyrverkeri vid nyår är ett traditionsrikt och festligt firande, men ska ställas mot de negativa konsekvenser som det ger. För djuren är fyrverkerierna en plåga, vilket alla med husdjur kan vittna om. Men även människors trygghet och säkerhet behöver stärkas och miljöpåverkan minskas, säger Patrik Sandström (MP), oppositionsråd.

Partiet föreslår i sin motion också att fyrverkerier inte får ske inom 200 meter från bostadsområden och inte i känsliga naturområden.

I olika media vittnar djurägare om hur de måste åka ut på landet för att inte oroa sina husdjur.  Svenska Kennelklubben uppskattar att cirka 35.000 hundar medicineras med psykofarmaka på grund av fyrverkerier. Även djuren i naturen skräms av fyrverkerierna. Många människor skadas också varje år. Enligt en undersökning, gjord av Novus 2017, anser nästan 70 procent att fyrverkerier borde förbjudas.

– Dagens regler räcker inte om vi vill värna miljön och tryggheten och säkerheten för våra djur, och för många Lidingöbor som tycker dessa kvällar är otrygga, säger Patrik Sandström.

På Lidingö är fyrverkeri tillåtet mellan klockan 21.00 och 01.00 på nyårsafton, valborgsmässoafton och påskafton. De får inte fyras av inom 200 meter från äldreboenden och ridhus och är förbjudna på kyrkogårdar och begravningsplatser.

Kommentarer

  1. Fyrverkerier har blivit ett stort problem. Det är bara ett av problemen där hänsynslösheten har blivit vår vardag och det skjuts raketer i tid och otid. En vandaliserad busskur på Källängsvägen, ungdomar som trakasserar och rånar, åker runt med högsta musik i bilar och A-traktorer nattetid. Vad har de för föräldrar? Polisen bekylls för att inte göra tillräckligt, men om polishelikoptern är uppe och gör sitt jobb, ringer folk polisen och klagar på att deras barn inte kan sova. Hur tänker folk? Snälla, jag vädjar till alla, stötta poliserna så mycket ni kan. Visa civilkurage. Se till att era ungdomar lär sig visa hänsyn, även om de har skollov har inte de som arbetar ledigt. Kostnader för samhället och problem för dem som måste få sin nattsömn för att orka sitt jobb och dra in skattepengar, är bara en konsekvens. Otryggheten är det största problemet. Polisen går på knäna för vår skull. Hjälp till att göra samhället vänligare där man bryr sig om andra. Håll koll på vad era ungdomar gör. Gott nytt år till alla Lidingöbor önskar vi!

  2. Vilken lång litania, som förutom de första raderna, inte har något att göra med själva artikeln. Skall det vara så svårt att hålla sig till ämnet?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *