(MP): Majoriteten kallar sparkrav för satsningar

Debatt29 juni 2020 kl 05.16

Den moderatledda politiska majoriteten (M, Lp, L, Kd) på Lidingö anser att vi felaktigt pekar ut dem för att prioritera skattesänkningar och besparingar i kommunens verksamheter. Det skulle vara välkommet om majoriteten bytt fot och liksom vi prioritera kvaliteten i stadens verksamheter, servicen till Lidingöborna och ett hållbart Lidingö främst. Tyvärr säger fakta motsatsen.

I majoritets eget program står att: ”Skatten skall ned till jämförbara kommuner.” Med det avser man kommuner med lägst skattesats i Stockholms län: Danderyd, Solna, Täby, Sollentuna och Österåker, av vilka några har lägst skatt i hela Sverige. Detta är majoritetens långsiktiga övergripande mål och inget man har förnekat, förrän nu.

Det är bra att jämföra Lidingö med andra kommuner. Vi ska välja kommuner som har utvecklat bäst lösningar på olika områden. Det är bakvänt att välja de kommuner som har lägst skatt i tron att de har bäst lösningar.

Majoriteten påstår att man satsar på verksamheterna. Faktum är att man har sänkt skatten med 50 öre de tre senaste åren, vilket motsvarar 85 miljoner kronor årligen i minskade intäkter för kommunen. De har lagt stora sparkrav på både skola och omsorg de två senaste åren. I deras budgetdirektiv för 2021 finns ytterligare sparkrav. Att kalla sparkrav för satsningar är lite väl Orwellskt. Långsiktigt skriver man att det finns utrymme för att skära bort ytterligare 84 miljoner kronor; bland annat 29 miljoner i förskolan och 53 miljoner i äldreomsorgen.

Majoriteten skriver att man fokuserar på kärnverksamheter som skola och omsorg. Det är viktiga områden, men för oss i Miljöpartiet består kommunens kärnverksamheter även av stadsmiljö, natur, kultur och fritid, lokalt näringsliv samt miljö- och klimat och en god lokal demokrati. Här har vi många förslag som skulle göra Lidingö bättre.

Slutligen välkomnar vi att majoriteten liksom vi vill ha ordning och reda i ekonomin. Det har varit lite si och så med det i praktiken. Vi har återkommande i stadens nämnder efterfrågat beslutsunderlag som tydligt redovisar vad satsningar kostar, vad vi får för pengarna och hur det långsiktigt påverkar ekonomin för till exempel skolor, förskolor och stadens miljöarbete. Bristen på kostnadskontroll blev extra tydlig nyligen när teknik- och fastighetsnämnden hade kostnader på närmare tio miljoner för blanda annat utredningar som aldrig blev något. Vi har också återkommande i nämnderna efterfrågat redovisningar av hur besparingskrav och den styrning majoriteten utövar påverkar de enskilda verksamheternas kvalitet och möjlighet att utvecklas. Men vi har inte fått några tydliga svar. 

Miljöpartiet prioriterar ordning och reda i ekonomin, men inte främst för att sänka skatten, utan för att kunna förbättra kvaliteten i kommunens verksamheter, servicen till Lidingöborna och ett långsiktigt hållbart Lidingö. 


Patrik Sandström (MP), oppositionsråd
Anna Odén (MP), ersättare i kommunstyrelsen 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *