MP: Dags för ett kallbadhus på Lidingö

Kallbadhus i Jönköping. Ritad av White Arkitekter
Debatt1 mars 2021 kl 05.32

I valet 2018 gick vi i Miljöpartiet ut med att vi vill se ett kallbadhus här på Lidingö. Sedan dess har kallbadandet formligen exploderat och blivit en sällan skådad trend i Sverige, och sociala medier bokstavligen svämmar över av bilder på friskusar i isvakar.

Kallbadandet har en lång tradition i vårt land. Redan på 1800-talet öppnade det första kallbadhuset, men sannolikt har fenomenet funnits långt tidigare.

Många drar sig förstås för att hoppa ner i kallt vatten och undrar om det verkligen kan vara bra för kroppen. Faktum är att forskningen har visat att det är det: när vi utsätts för kyla så reagerar kroppen med att frigöra stresshormoner. Det leder till att vår koncentrationsförmåga och blodcirkulation ökar, att endorfiner frigörs och blodtrycket sänks. Kallbad är alltså välgörande på flera sätt och har visat sig öka vårt välbefinnande. Med regelbundna kallbad hjälper vi även kroppen att bli bättre på att handskas med stress eftersom den lär sig att hantera stresshormonerna bättre.

Flera nordiska huvudstäder har idag kallbad: Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Men Stockholm saknar ett modernt kallbadhus. Det tycker vi är dags att ändra på! Och Lidingö, med dess närhet till vatten på alla sidor, är en särskilt lämplig plats.

Därför föreslår vi att en arkitekttävling ska utlysas för att skapa Stockholms nya kallbadhus – på Lidingö. Huset bör givetvis byggas med hög hållbarhetsstandard och med fördel i trä. En lämplig plats vore natursköna Fågelöudde, där vattenkvaliteten är god och omgivningen rogivande.

En medborgardialog bör utlysas där Lidingöborna får lämna in förslag om hur de skulle vilja se kallbadhuset och den service det bör utrustas med.

Nyligen la Centerpartiet ett förslag om havsbastu på Lidingö. Det ligger i linje med vår idé och vi välkomnar det varmt. Vi hoppas nu att fler partier på ön ansluter sig till tanken.

Ett kallbadhus på Lidingö skulle skapa goda, nya rekreationsmöjligheter. Det skulle vara till stor glädje för Lidingös badentusiaster. Och det skulle sätta Lidingö på kartan än mer som Hälsans ö och en dynamisk och initiativrik kommun!

Anna Odén (MP), styrelseledamot
Patrik Sandström (MP), gruppledare

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *