Mötesplatsen fokuserar på fysisk aktivitet

Stad & Politik6 april 2022 kl 03.53

I april månad fokuserar Mötesplats centrum på fysisk aktivitet. Det blir en rad aktiviteter som handlar just om hur viktigt det är för hälsan och välmåendet att röra på sig.

- Genom att särskilt lyfta upp rörelse i april vill vi bidra till att våra seniorer inspireras till fysisk aktivitetet, säger Katarina Ahlén, enhetschef förebyggande stöd. All form av rörelse är bra. Det bidrar till att man bland annat blir piggare, starkare och även att minnet kan förbättras. Gör man det dessutom i grupp kan den sociala samvaron ytterligare bidra positivt till välmående.

Till Mötesplats Centrum i stadshuset på Lejonvägen kan öns seniorer gå för att träffa andra och delta i aktiviteter eller engagera sig. Nu är alla aktiviteter för seniorer i gång igen. Utformningen av de aktiviteter och stöd som erbjuds inom den förebyggande verksamheten riktat till seniorer tar sin utgångspunkt i vad forskning visar främja hälsa så som goda kostvanor, fysisk aktivitet, social samvaro och det som skapar meningsfullhet.

Den 27 april håller vår hälsopedagog Ellica Österlund en föreläsning om vikten av att röra på sig. Men innan dess har Mötesplatsen andra aktiviteter på temat fysisk aktivitet: Sittgympan börjar den 5 april, den 13 april blir det påskfest med dans till levande musik, och som vanligt promenadgrupp och de vanliga aktiviteterna som återkommer varje vecka, till exempel mjukyoga och Canasta.

Förra månadens tema ”kost” var populärt och kröntes av en riktig publikrusning på våffeldagen då ”seniorkockarna” och Fixarjonas hade strykande åtgång på våfflor.

För de seniorer som vill lära sig mer om den digitala världen erbjuder vår digitale lots Hampus Kvist stöd på torsdagar klockan 10-12, drop in från den 7 april. Han håller också kurser på tisdagar samt kan nås för personligt stöd per telefon eller mejl.

Mycket motion för seniorer

Lidingö som länge profilerat sig som ”hälsans ö” är en aktiv ö för alla åldrar. Det finns många möjligheter att motionera på olika sätt, både ute och inne.

I år firar Hälsoprojektet tioårsjubileum. Hälsoprojektet är ett samarbete mellan Lidingö stad, studenter vid gymnastik- och idrottshögskolan och lokala friskvårdsföretag som pågått i 10 år under ledning av Cecilia From. Hälsoprojektet vänder sig till Lidingöbor över 65 år som vill få stöd och inspiration för att komma i gång och börja träna regelbundet. Genom åren har nära tusen seniorer deltagit i det tio veckor långa träningsprogrammet. Bilden ovan är från ett sådant pass där en GIH-student mäter puls med mera på en av de deltagande seniorerna.

Och i vår kickar också livsstilsprogrammet Träna Hjärna i gång. Det bygger på Karolinska institutets FINGER-studie där man kunnat visa på att det går att skjuta på utveckling av kognitiv svikt genom att att ändra livsstil med fokus på kost, fysisk aktivitet, social samvaro och kognitiv träning. I maj kommer en kick-off att arrangeras för Träna Hjärnaprogrammet som drar igång i höst.

Läs mera på Lidingö stads hemsida.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *