Möjligt kaos på M-stämma

Stad & Politik10 mars 2022 kl 04.458

En enig förbundsstyrelse inom Moderaterna i Stockholms län har strukit Filip Svanberg (M) från kommunalvalslistan. Man tog också bort den alternativa listan som nomineringsmötet hade godkänt, och som toppades av Daniel Källenfors (M).

– Detta är ett justitiemord, säger nomineringskommitténs ordförande Henrik Åkermark (M).

Som Lidingö Nyheter tidigare berättat så utmanade kultur- och fritidsnämndens ordförande Filip Svanberg (M) sittande kommunalrådet Daniel Källenfors (M) till platsen som nytt kommunalråd efter valet i september. Detta startade en febril aktivitet inom Lidingömoderaterna där de två falangerna på olika sätt bekämpat varandra. En kaotisk nomineringsstämma landade i att partiet hade två listor till höstens val. Det är Moderaternas länsförbund som godkänner och vid behov kan stryka namn på listorna. Varför man valt att stryka Filip Svanberg (M) är oklart. I ett uttalande till SVT:s lokala nyheter säger förbundsstyrelsens ordförande Kjell Jansson (M) bara att ”en enig förbundsstyrelse har gjort sin bedömning och det är vårt beslut”.

– Detta gjorde styrelsen utan att ha pratat med Svanberg. Detta är ett justitiemord; detta är snuskigt! Att lyfta ut en person som sitter som ordförande i en nämnd, är totalt galet. Detta är skandal, säger nomineringskommitténs ordförande Henrik Åkermark (M).

– Det finns också sex eller sju polisanmälningar för förtal av Svanberg men som ordförande i nomineringskommmittén är jag inte involverad. Man höjde brottet från ”förtal” till ”grovt förtal” och sedan kopplades säkerhetspolisen in, säger Åkermark vidare.

– Det är en liten grupp som ligger bakom allt det här, säger Henrik Åkermark. Vi hoppas nu på Moderaternas årsstämma att få upp det på demokratisk nivå igen och inte begå ett justitiemord! Vi tappar ju allt förtroende bland väljarna.

– Vi får se om förbundets beslut kommer att överleva söndagens årsmöte, säger Henrik Åkermark.

Om förbundsstyrelsens beslut blir det slutliga, så kommer Moderaternas valsedel att toppas av fullmäktiges ordförande Anna-Britta Bergman på första plats och Daniel Källenfors på andra. Vid valet 2014 uppstod en liknande situation; listan toppades av Hans Barje (M) och Anna Rheyneclaudes (M) stod på andra plats. När den moderata fullmäktigegruppen sedan utsåg Anna Rheyneclaudes till nytt kommunalråd, rasade både moderata medlemmar och många Lidingöbor. ”Fusk och mygel” hördes bland protesterna. Efter det valet införde moderatföreningen bestämmelsen att den som står på första plats också ska utses till kommunstyrelsens ordförande (KSO).  Skulle partiet följa sin egen linje innebär det att Anna-Britta Bergman (M) tar över som KSO efter Daniel Källenfors…

Moderatföreningens ordförande Christer Mohlin (M) kommer att lämna sitt uppdrag i samband med stämman.

På söndag håller Lidingömoderaterna årsstämma; den kan möjligen komma att bli rörig…

Lidingö Nyheter har sökt Filip Svanberg för en kommentar, men utan resultat.

På de lokala nyheterna på SVT gjorde man ett inslag om detta. Länk här.

Kommentarer

 1. Det är inte oklart varför förbundsstyrelsen petat Svanberg. I samma intervju säger Jansson att Svanberg inte har vad som krävs för att i förlängningen bli kommunstyrelsen ordförande. Den demokratiska processen hade redan haft sin gång och sedan kommer ett gäng elefanter och klampar in i glashuset. Tragiskt att man förnedrar Svanberg på detta sätt. Riktigt obehagligt faktiskt.

 2. Vilka pajasar!
  Verkar som om Moderaterna desperat söker en eller flera mandatperioder i opposition.
  Kan de inte hantera demokrati inom egna klubben inte sjutton kan man ge dem förtroende att leda kommunen. Framförallt inte i dagens läge.
  Men ska man vara sådan så gör ju denna fars beslutet på valdagen riktigt enkelt!

 3. Så typiskt numera i svensk politik… Är det egna makten, eller det bästa för folket som styr? Man undrar och vill gärna ha rimliga svar.

 4. Med tanke på dagens situation, där vi i Europa funderar över demokrati varje dag och hur vi ska försvara den. Att Moderaterna i detta läge tar ett beslut, där man åsidosätter medlemmarnas röster på detta sätt, utan förklaring! Framstår verkligen ogenomtänkt och uppenbarligen med avsaknad av omvärldsanalys. Jag hoppas att stämman kan ta ett stålbad och komma ut med en gemensam demokratisk linje som är värdig medlemmarna i Moderaterna.

 5. ”All offentlig makt utgår från folket”. Det står att läsa i grundlagen. Det gäller dock inte på Lidingö. Här tycks all makt utgå från herr Källenfors et consortes.
  Håller med föregående skribent Johan A, ”vilka pajaser”. De borde skämmas och sättas vid skampålen vid Lidingö kyrka inför kommande helg.
  Har röstat moderat i kommunvalen sedan 40 år tillbaka. Men nu är det stopp.
  Min röst läggs inte på ett gäng som förmodligen, vid ev valseger, åter försöker höja sina arvoden med 20%.
  De borde istället, med hedern i behåll, ställa sina platser till förfogande.

 6. Skamligt!
  Kommer inte rösta på M längre ett parti som reagerar på detta sättet saknar man förtoende för.
  Bissana Blixen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *