Millesgården – Lidingös stolthet

Pion, Lena Andersson
Kåserier9 juli 2019 kl 12.24

Nu har turen kommit till Millesgården. Inger Grimlund har besökt utställningen med Lena Andersons konst och är mer än förtjust. Hon hann också provsmaka maten och recensera Carl Milles fina konstmuseum. 

Vilka spår han lämnat efter sig – den kära Carl Milles! Vi här på Lidingö betraktar med förundran hans livsverk på Millesgården och bjuder gärna in våra vänner på en tur till Herserudsvägen 32 där ingången till härligheten finns. Själv bor jag på nr 10 av sagda väg och har alltså bra koll på turisterna som är på väg till Millesgården.

Ofta är de välutrustade med ryggsäck och rejäla skor på fötterna för att kunna vandra vägen upp från Torsviks torg till målet, där trädgård med terrasser väntar på besök av kulturintresserade från när och fjärran. På sista tiden kan jag notera att många far-och-morföräldrar med barnbarn vid handen är ett markant inslag i bilden. Anledningen är den pågående utställningen ”Lena Andersons värld” som lockar, ung som gammal med bilder från sagoböcker vi läst en gång. Det är en både verklig och skön värld som blommar upp inför besökarnas ögon.

Lena berättar från TV-skärmen

Själv hade jag glädjen att som inredningsredaktör få arbeta med Lena Anderson på Damernas Värld. Det var på det glada 70-talet, då fri fantasi togs till vara av redaktionsledningen och gav många unga begåvningar en chans att visa vad de gick för. Nu kan vi alla muntras upp av resultatet – utställningen är helt underbar där Linnea inspirerar oss att odla grönt och skönt. I TV-rummet på nedre planet i utställningshallen berättar Lena från skärmen om sitt liv som konstnär – här kan man slå sig ner och lyssna.

En lugn stund i skapargrottan.

Den som vill pröva på att teckna och måla hittar papper, pennor och färg i museibutiken, sedan är det bara att krypa in i skapargrottan för att teckna och måla i lugn och ro. Så tag god tid på er, inget jäkt här inte! Utställningshallen öppnar kl 10 och stänger kl 17. Samma tider har restaurangen ”Lanthandeln” tvärs över gården. För visst blir man lite sugen på något gott, grönt när man vandrat genom utställningen några timmar.

En läcker risotto serverad på Lanthandeln.

Millesgårdens lanthandel är målet för den matglade, här bjuds både goda smörgåsar, en sval soppa för varma dagar, roliga smårätter. Vin finns om man så önskar därtill kaffe på maten – ja, nog blir gästerna nöjda! Till Lanthandeln kommer man också in direkt från Herserudsvägen 28 – kan vara bra att veta. Men – missa inte Skulpturparken och Annes hus – Carl och Olga Milles sista boning på vår ö. Besöket är väl värt 150 kr, jag lovar!

Ja, det är riktiga skor på golvet!

LENA ANDERSONS VÄRLD
19 juni–22 september 2019

I utställningen Lena Andersons värld får vi se allt från de första idéskisserna till de detaljrika akvarellmålningar som tryckts i böckerna. Här finns självklart Linnea men också favoriterna som Maja, Mollan, Storm- Stina, Kotten och Kanin. Kom och lyssna på sagan i Storm-Stinas hus, lär dig klockan med farbror Knut, gå på bron med Linnea hos Monet eller titta in till Maja där hon sitter i sitt växthus fyllt av tomater. Vi får också möta kvinnan bakom böckerna, se några av Lena Andersons akvareller och kolteckningar som aldrig tidigare visats inför publik.  Sedan genombrottsboken Linnea i Målarens trädgård har Lena Andersons målningar och berättelser fångat generationers nyfikenhet och läslust.

Text och foto: Inger Grimlund

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *