Mats Qviberg: Handeln kommer i stort sett bli sig lik efter Corona

Mats Qviberg fotograferad av Peter Knutsson.
Näringsliv12 maj 2020 kl 09.26

Hur kommer handeln att utvecklas efter Coronapandemin? Katarina Palmstierna, Lidingö Näringsliv kommer att intervjua ett antal personer och få deras syn på detta och först ut är Mats Qviberg som just köpt modebutiken MQ.

Handeln kommer i stort sett bli sig lik efter Corona, säger Mats Qviberg, Lidingöbo, nybliven ägare av modebutiken MQ (ingen koppling till hans initialer) samt ordförande i investmentbolaget Öresund.

Visst kommer man att fortsätta köpa kläder som förr, men tänka mer ur ett klimatperspektiv, så man kanske behåller finkavajen några år extra. Miljömedvetandet hade börjat prägla köpmönstren redan innan Coronapandemin, men har nu fått en extra skjuts. Lite tuffa och roliga vardagskläder såsom sneakers, T-shirt och jeans, kommer man däremot fortsätta att köpa som förr, men kanske med mera hänsyn till miljön.
– MQ - butikerna är ett bra exempel på detta, anser Mats.

De branscher som får det svårare att komma igen efter Corona är framförallt hotellbranschen, där digitala möten har visat sig fungera alldeles utmärkt och dessutom skapat nya beteenden.
– Man varken vill eller behöver resa till Norrköping, Bryssel eller Karlstad för ett möte, säger Mats.

Likaså restaurangbranschen – många har lärt sig att handla halvfabrikat och fixa maten hemma under trevliga former och det gör att man kanske inte är lika sugen på att gå ut och äta lika ofta.

Även trenden att handla i stora köpcenter, som Mall of Scandinavia, var på nedgående och man talade om ”butiksdöden”, medan Lidingö centrum numera ligger helt i tiden; det är lagom stort och personligt och dessutom ett utecentrum så att man inte behöver trängas.
– Jag handlar mycket där och servicen är fantastisk, avslutar Mats.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *