Matrester och musbajs i Attendos kök på Björnbo

Lidingö15 augusti 2019 kl 09.577

Köket på seniorboendet på Björnbo har fått anmärkningar från stadens miljö- och hälsoskyddsförvaltning. Köksverksamheten bedrivs av Attendo Care. Musbajs fanns i skafferiet; personaltoaletten var inte städad och det fanns matrester i en köksmaskin.

Vid en oanmäld inspektion i förra veckan som gjordes på Björnbo Kök och Matsal upptäckte stadens hälsoinspektör flera avvikelser som kommer att följas upp. Bland annat hittades matrester i den packmaskin som gör i ordning matlådor till de boende. Därmed riskeras att gammal mat och smuts hamnar i matlådorna. Dessutom fanns det en samling av gammal smuts på undersidan av en skärmaskin vilket kan överföra bakterier när man skär upp ny mat. I diskmaskinen hittades misstänkt mögel på det draperi som den rengjorda disken passerar igenom. Dessutom hittades en samling spindelnät i taket ovanför den stora diskstationen.

Personaltoaletten hade inte städats och det saknades pappershanddukar för att på bästa hygieniska sätt kunna torka händerna efter toabesök.

I skafferiet och städskrubben fann inspektören musbajs liksom i ett förvaringsrum i källaren. Enligt personal har man sett möss i källaren. Det finns ett hål i väggen där bajset hittades vilket kan vara entrén för mössen. Hålet var inte förtäckt. Det finns därmed risk att mössen tar sig upp från källaren och in i köket. Just denna del i kontrollen anser kontoret vara allvarlig och har varit återkommande sedan 2016. Företaget kan komma att föreläggas att åtgärda avvikelsen.

Under inspektionen noterades också att det fanns livsmedel i kylen som borde rensas ut så att de inte används. Bland annat hittades hinkar med såser med datum från mitten av juli. Nu kommer förvaltningen att göra extra kontroller för att se till att bristerna åtgärdas.

En del av miljö- och stadsbyggnadskontorets uppgifter är att kontrollera att företag följer gällande livsmedelslagstiftning. Kontoret gör både föranmälda och oanmälda inspektioner ute på företagen.

Cisterna äger Björnbos fastigheter. Förutom Björnbos seniorboende finns även Nilstorpsgården och Ektorpsgården vårdboenden med dygnet-runt-vård. De drivs också av Attendo.

Kommentarer

 1. Usch! Varför är det så svårt att få sånt här att fungera? Hur är det ens möjligt att detta kan ske utan att någon reagerat???
  Vad är det för värdegrund i dessa företag? Gång på gång händer liknande saker runt om på vårdinrättningar. Boende på exempelvis Björnbo betalar en saftig avgift för detta, då kan man tro att också detta går till att anställda motiveras och ges förutsättningar att göra sitt arbete på bästa sätt, vilket de säkert gör i dag men det räcker bevisligen inte. Attendo och Cisterna borde se över framför allt sig själva men även sina underentreprenörer som de på papperet säkert avtalat för en billig peng. Eller är det så att dessa företag fullständigt struntar i sin huvuduppgift och bara tänker pengar? Tyvärr verkar det så.
  BRA att kommunen inspekterar detta.

 2. Makalöst! Nu bör staden se till att utfärda ett föreläggande till företaget Attendo!
  B Norman

 3. Särskilt allvarligt eftersom Attendo dagligen levererar fler än 1000 måltider till äldre känsliga personer på äldreboende i flera kommuner.

 4. Hemskt!

  Dock inte speciellt förvånande med tanke på att Attendo är ett börsnoterat företag, vinst framför allt.

  Till Susann Thorngren:
  Detta var en bra och informativ artikel och det tackar jag för men bilden du inkluderade (entrén till Björnbo) borde inte varit med då det borde varit en bild på Attendos logo.

  Björnbo ska inte bära hundhuvudet för detta, Attendo är den skyldige.

  1. Samtliga hyresgäster på Björnbo har tecknat hyresavtal med Wallfast/Cisterna med en klausul om måltidsabonnemang innebärande en fast avgift varje månad. Det har konstaterats att avgiften är en del av hyran. Wallfast/Cisterna har därför ett ansvar att se till att de måltider som tillhandahålls enligt hyresavtalet är av god kvalitet och tillagas under betryggande former.
   För övrigt tror jag att du och jag, Kent, delar uppfattningen att det var bättre att man publicerade en bild över Björnbos entré än en bild över Björnbos kök.

 5. Har blivit magsjuk tre gånger i sommar efter att ha ätit i Björnbos matsal! Tack för att missförhållanden kom fram och jag kräver att åtgärder vidtages så att det blir möjligt att äta i vår matsal för vilket vi dyrt betalar varje månad utan att ens äta där. Matsalen är otroligt viktig för oss även ur social synpunkt.

 6. Det är inte enbart matserveringen som är ett bekymmer på Björnbo. Själv har jag blivit bestulen på en sparkcykel.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *