
Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad rött och/eller vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med portvin, sherry, öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.
Höga berg, böljande kullar och azurblått hav. Längta dig bort till italienska Marche och Abruzzo – och låt dig lockas av kustregionernas fantastiska mat och matchande viner. Här hittar vi vinproducenten Umani Ronchi, som redan 2002 ställde om till ekologisk odling. En av Marches, och hela Italiens, ledande verdicchio-producenter är Umani Ronchi. Namnet härstammar från grundaren Gino Umani Ronchi som startade sin vinfirma på 1950-talet i Osimo Scalo söder om huvudstaden Ancona.
Numera drivs den av familjen Benetti med sonen Michele i spetsen. Ansvarig i vinkällaren är Giacomo Mattioli med hjälp av konsulterande vinmakaren Giuseppe Caviola. Redan 2002 började Umani Ronchi ställa om till ekologisk odling i sina vingårdar, vilket i dag omfattar majoriteten av odlingsarealen på 200 hektar utmed adriatiska kusten.
Framför allt har Umani Ronchi fått erkännande genom vinet Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore, men även Vecchie Vigne Verdicchio Classico Superiore och Le Busche, där verdicchio fått sällskap av druvan chardonnay. Värt att testa är också deras vita viner på den spännande gröna druvan pecorino – ja, samma namn som på den italienska lagrade fårosten alltså!
Art.nr 12419 Casal di Serra Classico Superiore och kostar 101 kronor. Alkoholhalten är på13 %, årgång 2021 och100 % Verdicchio druvan. Druvorna skördas från vingården Casal di Serra. De kallmacereras innan pressning. Musten jäser under temperaturkontroll och vilar på jästresterna i en månad. Lagring och jäsning sker på rostfria ståltankar. Medelhög intensitet med gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär samt mogen tropisk frukt. Under rätt förhållanden kan vinet lagras upp till 5 år. Prova till en torsk https://www.ica.se/recept/smorstekt-torsk-med-champinjoner-och-bacon-697179/ Sektion 22.
Art.nr 73146 Le Busche och kostar 201 kronor. Årgång 2018, alkholhalten är 12,5 % och 100 % Chardonnay druvan. Druvorna skördas för hand och viniferas separat. Efter pressning kyls musten ner och jäser vid låg tempratur på stora franska tonneaux ekfat i 15 dagar. Därefter lagras vinet med sin jästfällning i 6 månader på ekfaten med regelbunden battonage. Vinet vilar sedan ytterligare 6 månader på flaska innan försäljning. Stor och intensiv doft med inslag av honung, tropisk solmogen frukt, smörkola, bivax och svaga fattoner. Smakrik med och balanserad syra, rund, fet och mogen frukt, balanserad fatkaraktär samt visst inslag av mineral. Le Busche kan lagras 3-5 år. Perfekt till en fläskgryta https://www.ica.se/recept/fransk-flaskgryta-med-senapssting-714312/ Beställningssortiment.
Art.nr 2337 Montepulciano d`Abruzzo och kostar 81 kronor. Årgång 2020, alkoholhalt på 13 % och 100 % Montepulciano druvan. Druvorna skördas från vingårdar som dels ägs av Umani Ronchi och från kontrakterade odlare i norra Abruzzo. Ett flertal av vingårdarna ligger på högre höjd, vackert belägna på Abruzzos böljande kullar med milsvid utsikt över Adriatiska havet. Vinet har lagrats på ståltank i 4 månader och även en kortare tid på flaska med ambitionen att ge ett fruktigt, ungt och fräscht vin. Ung och mustig med karaktär av körsbär, björnbär, örter och choklad. Fräsch och saftig stil med balanserad syra och mörka bär. Ett bra pizzavin! Figgavägen.
Art.nr 2349 Cúmaro Conero Riserva och kostar 227 kronor. Årgång2017, alkoholhalten är på 14 % och består av 100 % Montepulciano druvan. Vingårdarna ligger högt beläget vid bergsklippan Conero ovanför Adriatiska havet. Här hämtas Montepulcianodruvorna från ett urval av dom främsta vingårdarna i det historiska området och ledande rödvinsursprunget Conero Riserva i mellersta Marche. Vinet har lagrats på nya franska 225 liters barriqueekfat i 14 månader och ytterligare 8 månader på flaska. Medelstor, utvecklad doft med karaktär av mörka bär, vanilj och choklad. Fyllig och komplex smak av mörka körsbär, choklad, ekfat med lång eftersmak. Vinet kan lagras upp till 10 år och är ett perfekt till vilt.
https://www.ica.se/recept/jagargryta-med-svamp-2513/ Beställningssortimentet och värt att beställa både en och flera flaskor.