Marknadshyror är ingen hållbar lösning

Debatt23 juni 2021 kl 05.083

”Allt fler stöts bort från bostadsmarknaden” – så presenterades en ny rapport från Länsstyrelsen. ”Det finns inga tecken på att situationen för låg- och medelinkomsttagare är på väg att förbättras” konstaterade Länsstyrelsens talesperson. Det byggs för lite, och för dyrt. Få kommuner i länet bygger så mycket som behövs, så Lidingö är i ett stort, men dåligt, sällskap. Lidingös borgerliga majoritet har inga planer på att arbeta för att det byggs billigare hyreslägenheter på ön. De billiga hyreslägenheter som finns har den borgerliga majoriteteten sålt ut. Det slår undan fötterna för många att få en egen bostad.

I detta läge driver i första hand Centerpartiet på i riksdagen för att släppa hyressättningen fri i nyproduktionen och ta bort hyresgästernas möjlighet att förhandla om hyran. Ett förslag som ger högre hyror, inte de lägre som behövs. Redan nu kan sex av tio inte betala hyran i en nyproducerad hyreslägenhet. Erfarenheterna från Finland visar oss att en sådan reform sedan sprider sig vidare till alla hyresbostäder. En hyreschock är då att vänta för alla Lidingös hyresgäster.

Det är nu hög tid att ändra riktning. Bostaden är en så grundläggande rättighet. Det behövs en helt annan bostadspolitik!

Jonas Lundgren (V), gruppledare i kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen
Sven Erik Wånell (V), ersättare i kommunfullmäktige och ersättare i utbildningsnämnden

Kommentarer

 1. Vad menar ni med billigare lägenheter på Lidingö?

  Värdet på marken är ju vad den är. Då är det billigare att bo i kommuner som avfolkas, just pga att det inte råder marknadshyror. Ni förstör landsbygden med att manipulera hyressättningen i mer attraktiva områden.

  Om ni menar med bygga billigt att ”fuskbygga”, så leder det till onödigt dyra förvaltningskostnader som på sikt ökar fastighetsägarnas kostnader och då måste hyrorna höjas samtidigt som hyresgästerna inte trivs.

  Den enda lösningen för Sverige är marknadshyror.

  Om V sedan vill subventionera boende för vissa folkgrupper så är det ett politiskt beslut.

  1. Marknadshyror fungerar inte på Lidingö och andra attraktiva områden. Lidingö bygger ingenting för insteg och låg- och medelinkomsttagare vilket är en skam. Vi vill inte ha det som i Finland där man tvingats till gigantiska kostnader för bostadsbidrag. Det är förnedrande för hårt arbetande människor med normala löner och i längden är det ohållbart att de som vi är beroende av för att samhällsservicen skall fungera kommer till oss över broarna.

   I dag fick vi veta att den sjuka stegringen av bostadspriser innebär att en villa på Lidingö ger en prisstegring på 2 000 kronor VARJE DAG ! Vänsterns lösning är att kasta ut oss genom gigantisk fastighetsskatt. Glöm inte att vi på 70-talet betalade 30 000 per år i fastighetsskatt och att räntorna var 15 procent. Hade detta fortsatt hade vi gett upp och suttit som gisslan hos pengahungriga hyresvärdar i Larsberg som nu vill bygga hyresbostäder.

 2. Själv anser jag att Lidingö är vacker som den är och det behövs absolut inte byggas mer på ön! Detta hade totalt förstört våran vackra ö.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *