Många företag ville veta mer om stadens upphandlingar

Näringsliv28 november 2019 kl 07.11

Över 50 Lidingöföretag samlades för att ta del av hur man som företag kan lämna anbud i Lidingö stads upphandlingar – ett lunchseminarium i samverkan mellan Företagarna Lidingö och Lidingö stad.

Behovet av mer kunskap om hur en upphandling går till och hur våra mindre företag kan delta har varit stort. På detta seminarium besvarades de flesta frågor, och man fick också veta hur upphandlingsprocessen ser ut och vilka typer av upphandlingar det finns.

–Vi vill verkligen att ni lämnar anbud. I dagsläget är cirka 10 procent av stadens upphandlade leverantörer företag från Lidingö. Vår ambition är att fler lokala företagare blir leverantörer till staden. Därför vill vi verkligen att ni lämnar anbud, säger Adriana Buzea, Lidingö stads upphandlingschef.

Det finns olika typer av avtal som upphandlas

  • Ramavtal som omfattar ett återkommande behov, av en eller flera specifika varor, under en period av 4 år.
  • Kontrakt som gäller ett specifikt behov, ex Lilla Lidingö bron
  • Små eller micro företag kan ha lättare att vinna ett avtal i ex en direktupphandling. Direktupphandling får endast ske upp 615 312 SEK (det nya värdet gäller f r o m 1 januari 2020).
  • Små- och microföretag kan även gå samman för att lämna anbud gemensamt i större upphandlingar

Staden har upphandlat en konsultförmedlare, E-work, för att underlätta för mindre konsultföretag att göra uppdrag åt staden – så till att börja med ska man registrera sig där. 

– För att göra anbudsgivningen så enkel som möjligt finns det också en processbeskrivning på stadens webbplats som beskriver varje steg, säger Adrian Buzea.

Företagarnas upphandlingsexpert Magnus Johansson uppmuntrar alla företagare att vara noga när man lämnar anbud.

–Behöver ni stöd och hjälp på vägen kan ni som är medlemmar i Företagarna alltid ringa våra jurister, säger Magnus Johansson, Företagarnas upphandlingsexpert.

Kommunen har 97 procent avtalstrohet, det vill säga följer sina upphandlade avtal, vilket är unikt, påpekar Magnus Johansson,
som har jämfört med andra kommuner.

Vad tyckte Företagarna om lunchseminariet?

– Tina Vesterlund, YNK Produktion AB, tyckte att det var mycket intressant och givande och nästa gång gärna i samband med ett mingel efteråt så att man kan få tillfälle att tala med andra företag som redan lagt in anbud.

– Louise Lewenhaupt, från Katalysator Organisationsutveckling, tyckte att det var ett mycket bra initiativ och givande. Hon höll med om att man behöver dialog med andra och att registreras sig på E-work var något nytt, det ska jag göra, avslutade Louise engagerat!

– Hemhjälpen på Lidingö AB, som representerades av Stig Bodin, beslöt sig för att lämna anbud om det kommer en upphandling som passar.

– Testa och ge er in i leken, låt er inte skrämmas och om man känner sig osäker har man rätt att få ut gamla anbud som man kan titta på, eller ring oss så svarar vi på era frågor, avslutar Adriana.

För mer information
Stadens upphandlingsenhet: Adriana Buzea, upphandlingschef, adriana.buzea@lidingo.se
Företagarna Lidingö: Magnus Johansson, upphandlingsspecialist magnus.johanssson@foretagarna.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *