”Man ska ha roligt tillsammans med sin hund”

Gustav Rauschenbach och Sofia Cobanov i Djurbutiken på Stockholmsvägen.
Näringsliv12 mars 2021 kl 04.59

Lidingö Djurbutik på Stockholmsvägen och Sofia Cobanov började med hundar redan som 15 åring och praktiserade på det hunddagis som 2009 skulle bli hennes eget och ligger ute i Elfvik vid Brukholmsklubbens lokaler.

– Jag har nu arbetat med hundar i 20 år och är både hundinstruktör i allmän lydnad och personspår samt hundmassör och hundfrisör, säger Sofia.

Hon har alltid haft egna hundar och just nu är det en schäfer och även om min erfarenhet och kunskap är stor efter alla år inom ”hund”, så blir man aldrig fullärd, tillägger hon..

Gustav kom så småningom kom in Sofias liv och tillsammans driver de nu Lidingö Djurbutik & Trim och Hundtrimmet på Stockholmsvägen, hunddagis i Elfvik och en mindre hundaffär i Vasastan.

– Det roligast med hundkurserna är att lära hundägarna att lära känna sin hund och att de utvecklas tillsammans – så att det blir en tvåsamhet. Man ska ha roligt tillsamman med sin hund, det är A och O. När hunden vet att det händer något roligt när den är med dig kommer den att lyssna och lära bättre, säger Sofia.

– Ett stort problem är när hundägare tror att det går med ”Quick – fix” på ett problem, som till exempel när en hund skäller ute på villatomten. Man måste ta reda på varför och gå till botten med det. Inte förrän då kan man börja att öva in ett nytt beteende.

– Att lära känna hunden är en färskvara, då den har olika utvecklingsfaser, men man får mycket gratis om man bygger kontakt med hunden, är konsekvent och belönar önskvärt beteende.

– Butiken på Stockholmsvägen öppnade vi första december 2020, efter att vi flera år haft en mindre butik runt hörnan, säger Gustav.

Butikens sortiment är sammansatt efter kundernas behov och vi har över 5000 artiklar, för hund, katt och smådjur. Kunderna är mycket medvetna och kunniga och vet vad de vill ha. Just nu ska det vara svenskt kött både i köttbullar och godis.

– Senaste året har vi sett en enorm ökning av husdjur och speciellt hundar på grund av Corona och vi har mycket ”valpgoos” i affären. Populäraste produkten är tuggben av alla de slag, för alla åldrar, för små som stora hundar och med olika smaker. De populäraste hundraserna idag är olika typer av pudelblandningar, såsom Labradoodle och Cavapoo.

– Hundtrimmet som ligger på andra sidan gatan på Stockholmsvägen, fungerar jättebra, vi står för lokalen och tre hundfrisörer hyr in sig där och kunderna är jättenöjda. Likaså vårt hunddagis i Elfvik och det är kö för att få en ”dagisplats”.

– Det är viktigt att vi utvecklas hela tiden och tänker framåt, säger Gustav och den närmaste planen framöver är att sälja levande smådjur, såsom fiskar och hamstrar. Vi vill också ha ett samarbete med en veterinär på ön. Vi måste hela tiden lyssna på våra kunder, förstå behoven, förstå marknaden, lära nytt och ligga steget före och vi kan redan nu se att det kommer tid efter Corona där det behövs fler hunddagis platser avslutar Sofia och Gustav.

Lidingö Djurbutik & Trim AB
Ägare: Sofia Cobanov och Gustav Rauschenbach
Antal anställda: 8 st
Omsättning 8 milj kr
Adress: Stockholmsvägen 38
Öppettider: måndag- fredag 10.00-19.00, Lördag: 10.00-16.00

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *