”Man ska bli sugen på att plåga sig”

Sport26 september 2019 kl 06.39

– Malin Ewerlöfs sista minuten-tips inför TCS Lidingöloppet

Nu på lördag den 28 september går startskottet för TCS Lidingöloppet. En stor ansträngning för de allra flesta deltagare. För att öka chanserna till att lyckas ger Malin Ewerlöf sina bästa tips på hur du förbereder dig och laddar under de sista dagarna fram till start.

TCS Lidingöloppet är världens största terränglopp och en folkfest med deltagare från hela Sverige och cirka 80 länder runt om i världen. Totalt kommer ungefär 35 000 personer till start i år. Tävlingen ingår i en svensk klassiker tillsammans med Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen.

– Det gäller att mentalt förbereda kroppen på en stor urladdning. När tävlingsdagen är inne ska man känna ett sug i kroppen. Man ska bli sugen på att plåga sig och ha kraft till att få ut maximalt av sin kropp, säger Malin Ewerlöf, som är en av Sveriges främsta löpare genom tiderna med ett EM-silver på 800 meter.

Så lyckas du med TCS Lidingöloppet
Malin Ewerlöf är en Lidingöloppsveteran och har vunnit TCS Lidingöloppet tre gånger. I år gör hon sin fjortonde start i huvudloppet. Hennes tre viktigaste tips för att lyckas på lördag är:

1. Träning och vila
Sista dagen för träning är tisdagen före loppet. Då ska man köra ett kort pass med lite fartövningar och springa lite fortare än vanligt för att känna på kroppen. Ett kort pass på cirka 20 minuter plus uppvärmning och nedvarvning. Det ger en fysisk och mental boost. Efter det ska kroppen vila från träning fram till lördag.

2. Mentalt och sömn
Det är viktigt att ge sig själv tid och möjlighet att ladda mentalt och att förbereda kroppen på den kommande urladdningen. Kroppen ska känna att det inte är någon träning. Det gör att man känner sig lättare i benen. Dessutom är naturligtvis god sömn en grund för en bra prestation.

3. Kost
Det är bra att fylla på med en hel del kolhydrateter inför loppet. För de som i vanliga fall äter färre kolhydrater i sin dagliga diet är det ännu viktigare att få i sig mycket kolhydrater inför en så här stor prestation. Kolhydrater är den snabbaste energin och den som kroppen använder sig av när man springer.

Ut och njut
– Försök njuta av löpningen under tävlingen så gott det går. Min favoritdel av Lidingöloppet är sista milen. Den är utmanande med flera kraftiga backar och innehåller en rad vackra löpsträckor, säger Lidingöloppsveteranen Malin Ewerlöf.

TCS Lidingöloppshelgen startar redan på fredagen med skolstafetter där nästan 3 000 barn från Järvaområdet och Lidingö löper sida vid sida samt lopp för de med olika funktionshinder och en gångtävling där deltagarna promenerar eller powerwalkar.

Fredagens Lidingöloppsprogram
09:30 Start Lidingö Skolstafett, årskurs 4
10:15 Start Lidingö Skolstafett, årskurs 5-6
10:45 Start TCS LidingöRullet – för de som använder rullande hjälpmedel
11:00 Start TCS LidingöRuset, 1,7 km – för de som har någon form av funktionsvariation
11:30 Start TCS LidingöRuset, 4 km – för de som har någon form av funktionsvariation
13:00 Start Lidingö Skolstafett, årskurs 7-9
16:00 Start Lidingöloppet På Gång, 6 km och 9,3 km

Lördagens Lidingöloppsprogram
09:00 Start Junior- och Veteranklasser TCS Lidingöloppet, 4 km eller 10 km
09:40 Start Män 22 och Män 50 TCS Lidingöloppet, 15 km
09:40 Start TCS Lidingöloppet 15, Män och Kvinnor, 15 km
12:30 Start TCS Lidingöloppet 30, Män och Kvinnor, 30 km

Söndagens Lidingöloppsprogram
09:00 TCS Lilla Lidingöloppet, 1,7 km, 3 km och 6 km, 7-15 år
12:20 Lidingö Knattelopp, 1,7 km, upp till 6 år
13.30 Rosa Bandet-loppet, 10 km

Fakta om TCS Lidingöloppet
TCS Lidingöloppet 30 är världens största terränglopp och en del av En Svensk Klassiker. Sedan 1965 har de 30 kuperade kilometrarna på gröna Lidingö varit en lockande utmaning för löpare av alla sorter. Nu-mera är TCS Lidingöloppet också en folkfest som bjuder på olika distanser och typer av lopp. Visionen är att få fler människor att röra på sig – oavsett ålder, kön, bakgrund och förutsättningar. TCS Lidingöloppet ägs och arrangeras av idrottsföreningarna IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö Friidrott.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *