Man får maka på sig på bussen

Kåserier18 december 2022 kl 04.09


Igår åkte jag 201, Kottlabussen, från Centrum till hpl innan Kottlasjön, Ängsklockevägen. Sen går jag  backen ned förbi omfattande vägarbeten som just då hade tagit helgledigt och vidare backen upp, till husen på höjden.  Men Vid Hersby Gymnasieskola, gamla LHAL, steg det på massor med ungdomar, som så ofta där. Det finns ingen annan bussförbindelse för alla som ska vidare mot Kottla och kanske byta till tåget där.

När jag steg  på bussen hade jag  satt mig  på en plats där stolarna var avsedda för 4 personer.  En man satt vid fönsterplatsen och på platsen bredvid sig hade han placerat en mindre väska. På platsen bredvid mig hade han en stor resväska! Utrymmet vid resväskan var för litet för att jag skulle kunna klämma in mig där  och det fanns ingen anledning för mig att göra den uppoffringen. Mannen ockuperade alltså tre platser och hade betalat för en!

Ungdomarna tittade men ingen sa något. Själv hade jag bara en halvfull tygkasse med icke skrymmande saker, bland annat en rulle julklappspapper. Men jag fick tunghäfta och kom mig inte för att säga  vänligt ”Det är mycket folk på bussen. Rätt trångt. Kunde ni inte tänka er att ha den lilla väskan i knäet så att någon mer får sitta? Gesten skulle nog uppskattas av ungdomarna." Inte heller kom jag mig för att säga ”En bättre plats på bussen när man åker med bagage är att välja mittsektionen som är markerat avsett för barnvagnar motsvarande.”  

Under bussresan kom jag mig inte för att säga något. Ungdomarna trodde kanske att vi åkte tillsammans, eller att antingen resväskan och/eller lilla väskan på platsen mittemot var mitt. Nej så var det inte. Vid Ängsklockevägen var han snabb att ta sitt pick och pack och kliva av. Det var även min hållplats men för mig tog det ett par minuter extra att kliva av tack vare mina Icebugs och en obekväm ålder som bromsar upp min framfart.

Hur som helst i denna del av bussen med platser för fyra personer, när två personer stiger av blev det plötsligt fyra platser lediga. Hoppas att mannen ifråga tänker sig för nästa gång han åker buss och inte ockuperar mer utrymme än han har betalt för.

Många äldre som åker från Centrum Tor väljer Servicelinjen buss 921 och kallar linjen sin ”Livlina”. I vanliga fall åker jag med 921 särskilt när jag har dramaten med. Problemet med 921 är att den går med ung 90 minuter  mellan turerna. Jag vet ju hur trångt det kan vara på 201 med så många ungdomar som ska med både vid Hersby men sen även vid Folkhögskolan.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *