Mammor vabbar allt mer – Lidingös pappor tar näst minst dagar i länet

Foto: iStockphoto
Lidingö24 november 2023 kl 03.06

Trenden har vänt. Pappor stannar allt mer sällan hemma när barnen är sjuka. Lidingö kommun sticker ut med ett av Stockholms läns mest ojämställda vabbuttag. Det skriver nyhetssajten Newsworthy.

November är den månad då vabbsäsongen drar igång på allvar. Föräldrar i Lidingö kommer vara hemma med sjuka barn nästan 2 800 dagar bara den här månaden – och mammorna kommer att dra det största lasset.

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att det är mamman som stannar hemma än pappan. Papporna har tagit allt ett större ansvar under det senaste decenniet, men under sedan 2021 har kurvan vänt. Pappornas andel av vabbdagarna minskat i riket som helhet.

I Lidingö kommun peakade pappornas uttag sommaren 2021 då kommunens fäder var uppe i 39 procent av vabbdagarna. Under de senaste tolv månaderna har männen stått för 35 procent av vabb i kommunen.

Det är intressant att notera att den månad då svenska män tagit ut störst andel av vabbdagarna var juli 2006, under fotbolls-VM i Tyskland.

Samtidigt färgas statistiken av att kvinnor är överrepresenterade bland ensamstående föräldrar. Det finns drygt 300 000 ensamstående mammor, jämfört med knappt 100 000 ensamstående pappor. Om vabbandet skulle vara helt jämn fördelat i hushåll med två föräldrar skulle kvinnor på totalen stå för omkring 55 procent av alla vabbdagar, på grund av överrepresentationen i ensamhushåll.

Verkligheten är alltså något mer jämställd än siffrorna kan ge sken av, men även om vi beaktar att det finns fler ensamstående mammor än pappor så kvarstår en skevhet i fördelningen av vabbdagar.

En annan intressant trend är att föräldrar generellt tar ut fler vabbdagar nu än tidigare. Sedan slutet av 00-talet har vabbdagarna nästan fördubblats i hela landet.

Pappor på Lidingö vabbar mindre än rikssnittet (39 procent), och även mindre än andra män i Stockholms län (39 procent). Andelen är näst minst i länet. Skillnaderna inom landet är stora. Ingen kommun i landet når 50–50-fördelning. I Ljusnarsberg har papporna tagit ut 45 procent av alla vabbdagar under det senaste året. Det är mest i landet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *