Måltipset fyller 40 år – omsatte 95 miljoner kronor en lördag 1991

Lidingö26 februari 2023 kl 03.501

Den 26 februari är det 40 år sedan Måltipset startade. Måltipset blev spelet som skulle förändra den svenska spelmarknaden för alltid och under en period var Måltipset marknadens största spel. Personen bakom tipset var Pelle Kotschack från Lidingö och han löste de sista detaljerna i spelet från en solstol i Frankrike.

I början av 80-talet hade Tipstjänst tre spel: Stryktipset, Lotto och Poängtipset. Men Poängtipset hade under 1982 tappat så mycket omsättning och intresse att man bestämde sig för att göra förändringar. Som tur var hade Tipstjänsts produktchef Pelle Kotschack vid den här tiden uppfunnit ett nytt spel som kunde ersätta Poängtipset.

– Poängtipset var ett sorgebarn, men hade sin lilla kundgrupp. Så jag började fundera på hur vi kunde behålla Poängtipsets tippare men bygga på med nya. Det positiva med fotboll är mål, därför ville jag göra ett spel som handlade om mål. Spelet skulle även attrahera kunder som inte kunde som inte kunde så mycket om fotboll så turfaktorn var också tvunget att vara med, berättar Pelle.

Idén blev snabbt till Måltipset där det gällde att tippa de åtta målrikaste matcherna av 26, radpriset var en krona. Men en sak återstod innan spelet kunde lanseras, hur skulle man göra ifall en match blev inställd och behövde lottas.

– Jag tänkte mycket och länge på det där. Men så låg jag på en solstol i Cannes och plötsligt knäckte jag det. Från den dagen skojade Lars-Gunnar Björklund om att ”Pelle måste vara i Cannes för att komma på bra idéer”.

Den 26 februari 1983 drog den första omgången i gång och det small till direkt när en man från Vällingby blev ensam om åtta rätt och tog hem en miljon kronor.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om den starten, vi fick högre omsättning än vad vi estimerat. Sen rullade det bara på.

På den här tiden hade alla spel i Sverige ett vinsttak, år 1983 låg vinsttaket på en miljon kronor vilket Måltipset också fick starta med. Men redan till den fjärde spelveckan fick Tipstjänst godkänt av Finansdepartementet att slopa vinsttaket. Därmed blev Måltipset det första spelet utan vinsttak, fick ingen åtta rätt gick pengarna vidare till nästa veckas åttarättsspott.

Efter ett par år hade Måltipset så pass hög omsättning att man var tvungen att addera fyra matcher och därmed göra spelet svårare.

– Eftersom det var så många rader i spel fick vi knappt några jackpotts. I min första skiss för Måltipset var det faktiskt 30 matcher men vi drog ned till 26 matcher till lanseringen, vi trodde inte intresset skulle bli så stort som det blev.

Kupongerna tog slut 

Under ett par veckor år 1991 var hysterin kring Måltipset total. Ingen hade lyckats träffa åtta rätt under tre veckor. Till den fjärde helgen rusade människor till spelombuden, kupongerna tog slut runt om i landet och omsättningen landade på hela 95 miljoner kronor. Fyra spelare fick dela på jackpotten på 34 miljoner kronor.

– Det började med att kupongerna började ta slut i Luleå sen blev det kaos. Det var kö på gatorna. Den där veckan så täckte vi nästan en hel årsomsättning för Måltipset.

I Svenska Spel-kretsar pratas det om de kända myrstegen den här lördagen.

– Vid den här tiden fanns det spelombud som var online eller offline. Onlineombuden kunde sälja spel fram till klockan 14.00 på lördagen. En jurist från Finansdepartementet och jag stängde själva systemet tillsammans klockan 14.00. Men den här gången råkade jag gå extra långsamt genom kontoret, jag tror vi fick in en extra miljon på det.

Den största vinsten som Svenska Spel Sport & Casino delade ut 2022 gick till en man i Laholm, han satsade 30 kronor på Måltipset och vann 9,3 miljoner kronor. Men den vinsten har en bit upp till den största Måltipsvinsten genom tiderna, som föll ut i september 1994 när en 50-årig man i Uddevalla plockade hem 24,3 miljoner kronor på sex enkelrader.
Det är fortfarande den största sportspelsvinsten genom tiderna i Sverige.

– Jag är enormt stolt över Måltipset, det är det största jag gjort i mitt yrkesliv, en gång tackade Finansminister Per Nuder mig för alla miljarder jag dragit in till statskassan, avslutar Måltipsets fader Pelle Kotschack.

Måltipset rullar fortfarande på med spelstopp klockan 15.59 varje lördag och ibland växer sig jackpottarna upp mot tio miljoner kronor. En ensam vinnare med åtta rätt är garanterad en miljon kronor.

– Det är fantastiskt med ett spel som levt i 40 år, Måltipset är vår näst äldsta produkt och har en mycket trogen kundskara. Vi kommer under året göra insatser som vi tror kan gagna Måltipset, säger Monica Sandström, Brand Manager tipsspel.

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *