Måltidens dag 20 oktober

Lidingö13 oktober 2022 kl 03.34

På torsdag den 20 oktober firar seniorer på Lidingö Måltidens dag på Mötesplats centrum i Stadshuset. Birgitta Sköld, omsorgs- och socialnämndens ordförande, LP, inleder med att presentera Inger Grimlund, Lidingöbon som instiftat evenemanget som firas över hela landet.

– Vi ser ett värde i att lyfta måltiden då det är en av hörnpelarna inom det förebyggande arbetet, säger Linda Löfqvist, verksamhetsområdeschef äldre och förebyggande stöd. Måltiden är en viktig del för människors välbefinnande både vad gäller att få i sig näring men även för den sociala samvaron och gemenskapen. Vi är också stolta över Lidingöbon Inger Grimlund.

Seniorkockarna (en matlagningscirkel för mogna herrar ledd av Jonas Rindeskog) bjuder på snittar och sedan blir det broccoli- och potatissoppa med smak av ost, efterrätt med äppelpaj och vaniljsås för de över 50 anmälda seniorerna. Måltidens dag avslutas med ett föredrag klockan 14.00 om prisvärd, nyttig och god mat av Elin Larsson, hälsopedagog.

Måltidens dag, som alltid infaller den tredje torsdagen i oktober, är ett initiativ från föreningen riksnätet Måltidens dag och firas över hela landet. Föreningen arbetar på ideell basis med att ge måltiden en mer lustfylld status och uppmärksamma det hälsosamma möjligheterna att samlas i lugn och ro runt ett dukat bord.

Syftet med Måltidens dag är att lyfta fram måltiden som en lustfylld upplevelse och en positiv träffpunkt och därmed en viktig ingrediens i ett gott liv och samtidigt höja den dagliga måltidens status.

Måltiden handlar om så mycket mer än bara maten. Det är en upplevelse som ska stimulera alla våra sinnen och få oss att njuta av smak och doft, men hur maten ser ut och hur den känns har också betydelse. Måltiden ska ge oss energi och näring, men är också stunden på dagen då vi samlas. Att äta tillsammans är viktigt för vår hälsa, men inte alla har den möjligheten idag.

Man vill med Måltidens dag uppmana landets skolor, sjukvård och äldreomsorg, personalmatsalar och militära förband att uppmärksamma och genomföra aktiviteter som stimulerar till en gemensam soppmåltid.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *