Majdrycker 2024: Begreppet terroir

Screenshot
Dryckesguiden29 april 2024 kl 04.10

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Det är långt ifrån bara druvor som påverkar vinets smak. Ett trendigt men samtidigt historiskt begrepp förklarar så mycket mer – terroir. De första att klassificera ett vin utifrån sitt ursprung var franska cisterciensermunkar i slutet av 1000-talet, men idag är terroir ett begrepp som fler än bara vinexperter har glädje av att förstå sig på. 

Terroir, hämtat från det latinska ordet terra (jord), handlar bland annat om att förstå sig på och uppskatta hur en specifik växtplats formar vinets unika karaktär och särprägel. Det går bortom druvsorten och framhäver hur olika platser kan ge viner sina distinkta smaker och egenskaper. När det kommer till geografi kan det finnas stora skillnader inom ett och samma område. Och det handlar om mer än bara klimat. Begreppet terroir har sina rötter i Bourgogne i Frankrike. Det var där cisterciensermunkar under medeltiden observerade och klassificerade vinets unika egenskaper utifrån vinrankornas olika växtplatser. Än idag betonar man, inom den franska vinfilosofin, platsens specifika förutsättningar snarare än enbart druvsorten, vilket i sin tur genomsyrar både vinproduktionen och landets lagstiftning. Det var i Frankrike man började att klassificera vin efter deras olika terroir. Men fenomenet har sedan spridit sig. Under 1960-talet dök Italiens första vingårdskarta upp, och idag är trenden tydlig: hela vinvärlden drar mer och mer åt att bejaka ursprunget, terroiren, istället för att fokusera på den specifika druvan.

Art.nr 5637 Chablis Le Beaunois Labouré årgång 2022 och har en alkoholhalt på 12,5 % och kostar 169 kronor. Frankrike,Bourgogne och Chablis, druvanär 100 %Chardonnay. Labouré-Roi har varit verksamma som vinproducent sedan 1832. Huvudkontoret och en del av lagringskällarna ligger i Nuits-Saint-Georges, men viner produceras över hela Bourgogne inklusive Chablis under detta företagsnamn. Labouré-Roi är idag en av Bourgognes större vinproducenter. Idag har Labouré-Roi en imponerande produktlista och har på senare år uppnått ökad status för sin kvalitet. Fruktig doft med inslag av gula äpplen, mineral, örter och citrus. Till musslor https://www.koket.se/musslor-i-vitlok-och-persilja Sektion 21.

Art.nr 5283 Couvent des Jacobins årgång 2022 och har en alkoholhaltt på 13 % och kostar 239 kronor. Frankrike och Bourgogne, druvan är 100 % Pinot Noir. Producenten Maison Louis Jadot grundades 1859, äger över 200 hektar vingårdsmark och producerar mer än 150 olika viner av båda egna eller köpta druvor, från alla delar av Bourgogne. De har en fantastisk källare där de långlagrar viner tills dess att de har uppnått en större mognad. Till skillnad från många andra négociants i Bourgogne har Jadot framgångsrikt arbetat mycket nära sina kontrakterade odlare för att få druvor av högsta kvalitet men även odlat på egen mark. Alla Jadots viner är AOC-klassade och representeras i hela skalan från kommunviner till Grand Cru. Oavsett vilken kategori vinet tillhör har de alltid lyckats tillhöra toppskiktet i Bourgogne. Om det bara står Louis Jadot på etiketten så kommer druvorna från Jadots kontrakterade odlare. Toppvinerna som kommer från Jadots egna domäner kommer med olika avsändare vid namn Domaine Louis Jadot, Les Héritiers Louis Jadot, Domaine Gagey men även från Domaine Duc de Magenta där Jadot sköter vinegendomen utan att äga den. Maison Louis Jadot har under senare år storsatsat i Beaujolais där man bland annat förvärvat den förnämliga egendomen Château des Jaques med vingårdar i Moulin à Vent, Chénas och Fleurie. Under 2008 förvärvade man också den magnifika vingården Domaine J.A. Ferret i Pouilly-Fuissé och under 2017 den historiska vingården Domaine Prieur-Brunet med drömläge i Côte de Beaune. Druvorna skördas och klasarna sorteras för hand innan de avstjälkas inför maceration och jäsning som sker i öppna jäskar i ek samt i rostfria ståltankar. Jäsning och maceration pågår i cirka 30 dagar. Därefter genomgår vinet malolaktisk jäsning i 228-liters barriquer av fransk ek. Ett vin med stor kryddig doft med inslag av hallon, blåbär och örter. Friskt med fina toner från ekfat och bra längd. https://www.coop.se/recept/kyckling-i-ugn-med-kramig-sas/ Sektion 12

Art.nr 2822 Moncaro Terrazza årgång 2022 och har en alkoholhalt på 13 % och kostar 89 kronor. Italien och Abruzzerna och 100 % Trebbiano druvan. Moncaro är ett kooperativ med närmare 900 medlemmar som grundades på 1960-talet i regionen Marche i mellersta Italien. Första vineriet inom kooperativet byggdes i den medeltida byn Montecarotto och det härifrån namnet Moncaro kommer. Verdicchio di Castelli di Jesi är områdets främsta för vita viner och de två mest kända rödvinsområdena heter Conero och Pisceno. Moncaro har vingårdar och produktionsanläggningar i alla tre områdena och med tillgång till över 1400 ha vingårdar är Moncaro en av de tongivande producenterna i Marche. Företaget ligger i framkant när det gäller både teknik och innovation. Respekt för natur och hållbar odling är centralt hos Moncaro och sedan 1980 har de arbetat med att konvertera vingårdar till ekologisk odling. Även de vingårdar som idag inte är ekologiska odlas med hållbara metoder. Förutom verksamheten i Marche så arbetar Moncaro även med viner från Sicilien och Abruzzerna. Fruktig doft av päron, aprikos, citrus och örter. Frisk och fruktig smak av päron, persika, citrus och örter. Till en skaldjurspasta https://www.ica.se/recept/kramig-skaldjurspasta-524616/ Sektion 22

Art.nr 78484 Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano årgång 2019 och har en alkoholhalt på 14 %, kostar 219 kronor. Italien och Toscana. Lunadoro är en modern producent som värnar om det traditionella hantverket. På Lunadoros vingårdar belägna i Valiano, Montepulciano sker hela urvals- och produktionsprocessen manuellt med stor hänsyn till naturen och man har sedan starten år 2000 gjort sig känd för sin höga kvalitet och sina prestigefulla utmärkelser. Den årliga produktionen uppgår till cirka 60 000 flaskor.

Vinet är gjord på 100% Sangiovese från Toscana och druvorna skördas försiktigt för hand under de första vackra höstdagarna i oktober. Det färdiga vinet lagras därefter på franska ekfat i minst 24 månader innan det buteljeras. Lunadoro är ett generöst och fylligt vin med en djup, rubinröd färg. Doften är rik och komplex med mörka körsbär, plommon och i smaken märks mjuka inslag av viol, svartpeppar, tobak och choklad. Vinet har en lång och balanserad eftersmak med härliga mognadstoner och klockren syra. Pasta https://www.arla.se/recept/pasta-med-svampsas/ Tas hem från annat bolag än på Lidingö.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *