Maj månad = Rosémånad!

Dryckesguiden30 april 2022 kl 03.56

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Härliga Roséviner som faller mig i smaken, nu är det vår!

Art.nr 22138 Les Fumées Blamches Rosé, årgång 2020 och kostar 99 kronor. 11,5 % alkoholhalt och har en sockerhalt på ca.0,3 g/l. En blandning på 85 % Sauvignon Gris samt 15 % Sauvignon Blanc. Frankrike och producenten François Lurton som är ett av vinvärldens allra största namn. Född och uppvuxen på ett slott i

Bordeaux började han sin egen framgångssaga som flygande vinmakare i Sydamerika. Idag är han mannen bakom mästerliga viner från egendomar i fyra länder: Argentina, Chile, Spanien och Frankrike.

François Lurton har kallats "vitvinskungen" för sitt skickliga handlag med druvan Sauvignon Blanc, inte minst i form av jättesuccén Les Fumées Blanches. Allt startade i början av 1990-talet när François och hans bror Jaques arbetade som flygande vinmakare tillsammans i Argentina. Där skaffade de också sina första vinmarker. 2007 skildes deras vägar och idag är François ensam ägare till ett mycket framgångsrikt och växande vinimperium. Druvskalen fick macerera med musten i cirka 8-12 timmar för att utvinna färg från skalen på Sauvignon Gris. Odlad jäst tillsattes till musten och jäsningen genomfördes under låg temperatur. Efter avslutad jäsning lagras vinet i ett par veckor tillsammans med sin jästfällning. Friska toner med inslag av rabarber, smultron, örter och röda vinbär. Passar utmärkt som apéritif och till den stundade studentbuffén. Finns rikligt på Friggavägen,

Art.nr 79353 Minuty Prestige Rosé, årgång 2021 och kostar 169 kronor. Alkoholhalt på 12,5 % och sockerhalten ligger på ca 0,3 g/l. Druvblandningen består av Grenache, Syrah, Cinsault och Vermentino, kommer från Frankrike och Provence. Château Minuty är familjeägt och drivs i dag av tredje generationen genom bröderna Jean-Etienne och Francois Matton. Vinhuset är en av de klassiska egendomarna i Côtes-de-Provence i södra Frankrike och ett av 18 vinhus i Provence vars vingårdar har den högsta klassificeringen Cru Classé des Côtes des Provence. Vingården, med ett fantastiskt läge och utsikt över Saint-Tropez bukten, är omgärdat av kalkrik jord, planterad mestadels med Grenache, Tibouren och Rolle. Druvorna krossas och avstjälkas i vineriet och skalen ligger kvar i juicen endast 3-4 timmar innan de tas bort. Efter pressningen får druvjuicen klarna i ståltank över natten i 15 C. Därefter startar alkoholjäsningen i ståltank och man undviker den malolaktiska jäsningen.  Ett elegant och smakrikt vin med toner av smultron, hallon, fläder, blodgrape och persika.  Sällskapsvin eller till grillad fisk https://www.arla.se/recept/grillad-lax/  Lidingöbolaget.

Art.nr 2724 Les Lauzeraies Tavel, årgång 2020 och kostar 139 kronor. Alkoholhalten är på 14,5 % och sockerhalten är ca 0,3 g/l. Frankrike igen, Rhonedalen och området Tavel. Söder om Lirac ligger Tavel, vida berömt för sina torra och kraftiga roséviner. Det är framför allt druvsorterna grenache och cinsault och clairette som används och AC-statusen gäller enbart för roséviner. Jordarna här är mestadels steniga och sandiga med god dränering, som tvingar vinstockarna att skapa djupa rotsystem på jakt efter vatten och näring. Områden med kalksten ger lite lättare roséer medan stockar som växer på järnrika jordar resulterar i kraftigare viner med jordigare toner. I det varma och torra medelhavsklimatet uppnår druvorna full fenolisk mognad. Detta, i kombination med utökad skalkontakt under jäsningen, ger den djupt rosa färgen och den högre tanninnivån som är karaktäristisk för rosévinerna från Tavel. Många druvor i detta vin, Grenache, Cinsault, Crenache Blanc, Syrah, Clairette, Carignan, Mourvédre, Picpoul och Bourboulenc. Vinet har en frisk syra och en härlig fruktighet med en karaktär av hallon, jordgubbar, blodapelsin och örter. Sällskapsvin eller/och till en kalv, https://www.ica.se/recept/kokt-kalv-i-dill-725380/ Sektion 39. Har skrivit om detta härliga Rosévin tidigare men det tål verkligen att upprepas.

Art.nr 2215 Barefoot White Zinfandel, kostar 79 kronor. Alkoholhalt på 8 % och en sockerhalt på 3,4 g/l. USA och Kalifornien och 100 % Zinfandel som är identisk med den italienska druvan Primitivo, som i sin tur härstammar från den kroatiska druvan crljenak kastelanski. Druvorna avstjälkas och krossas försiktigt. Skalen ligger med musten kort tid, för att färg ska lakas ut. Sedan jäses vinet i temperaturkontrollerade tankar, lagras på tank och buteljeras. Frisk och härlig smak av mosade jordgubbar, hallon, solmogna päron och saftig ananas. Ett mycket fruktigt vin med viss sötma och krispigt avslut. Perfekt som sällskapsdryck eller/och till thaimat https://www.ica.se/recept/kyckling-pad-thai-726361/ men kan ju köpas färdigt också. Även detta vi finns på sektion 39.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *