Maj 2019

Dryckesguiden1 maj 2019 kl 00.00

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 70597 Apremont, 139 kronor och årgång 2017. Frankrike och vinregionen Savoie som ligger norr om Grenoble. Druvan är Jacquère som kanske inte är helt vanlig i svensk folkmun. Alkoholhalten är på 11,5% och vinet är beställningsvara och säljs i hela kollin om sex stycken flaskor. Färgen på vinet är ljusgult med en lätt parfymerad ton och smak av honungsmelon. Para gärna ihop vinet med en Ostfondue eller en Rotsellerisoppa innehållande friterade rivna morötter som kokas ner i kycklingbuljong tillsammans med grädde, smör, lite tryffelolja, örtsalt, och peppar.

Art.nr 22138 Les Fumées Blanches, 89 kronor och årgången är 2018. Roséviner dricker vi numera året om även försäljningen ökar ifrån maj och under sommarmånaderna. Det här vinet är en trotjänare som varit med i åtta år på bolaget. Landet är Frankrike och producenten är den ”store” Francois Lurton som även producerar vin i Chile, Argentina, Spanien och Uruguay. Druvorna är 85% Sauvignon Gris och Sauvignon Blanc 15%. Alkoholhalten är på 12% och sockerhalten är 3,8 g/l. Vinet finns även på box och du hittar vinet på Friggavägen. Vinet har en ljus rosa färg med en doft av skogshallon och smultron, smaken har inslag av blodgrape, hallon och örter. Rosé är ju ett sällskapsvin men kombinera gärna detta vin med en fetaostsallad https://www.arla.se/recept/fetaostsallad/ 

Art.nr 2215 Barefoot och kostar 79 kronor. Alkoholhalten är på 8,5% och har en sockerhalt på 33 g/l. Från USA och Kalifornien kommer detta härliga bersåvin som har en härlig fruktig sötma med inslag av mogna jordgubbar, geléhallon och saftig ananas samt ett krispigt avslut. Druvan är 100% White Zinfandel även kallad Blush Wine. Servera gärna med en fryst jordgubbe i glaset eller drick det till thaiinspirerad mat. Även detta vin finns också på box. Flaskan hittar du på sektion 11 i centrum.

Skål, för den kommande sommaren och det gör vi tillsammans med en massa trevliga Roséviner som finns att välja och vraka bland många av systemets viner!


Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *