Lyckade matchningar på arbetsmarknaden

Näringsliv12 maj 2020 kl 05.50

Arbetsgivarna på Lidingö har visat stort intresse för att anställa. I ett lyckat samarbete där Lidingö stads arbetskoordinatorer jobbat hårt med att matcha jobb med sökanden har fler än 34 personer fått olika anställningar och praktik sedan i februari. Detta trots svårigheterna under Corona.

– Vi är mycket nöjda och glada över att Lidingöföretagen visat så stort intresse av att anställa i dessa tider, det visar på det goda samarbetet vi har, säger Birgitta Sköld (LP), vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i omsorgs- och socialnämnden. Det är flera branscher som fått ökat behov av arbetskraft och tack vare våra kompetenta arbetskoordinatorer har vi kunnat matcha dem.

Lidingö stad hade för någon vecka sedan jobbannonser ute där personal efterfrågades.

– Vi ser att det är ett högt tryck på att anställa inom vård och omsorg, på grund av rådande läge. Här behövs både utbildad och outbildad personal, säger Anna Skagersten, enhetschef för arbetsmarknad och integration inom omsorgs- och socialförvaltningen.

Också andra branscher har behov av arbetskraft, förskolor och även en hel del lokala företag på Lidingö har visat intresse av att anställa.

– Vårt uppdrag är att ge jobbstöd åt alla Lidingöbor som står utanför arbetsmarknaden, fortsätter Anna Skagersten. Coronaläget har medfört att fler Lidingöbor söker stöd hos oss. Vi har märkt att många av de arbetsgivare vi vänder oss till glädjande nog är positiva till att anställa. Tillsammans med Arbetsförmedlingen ger vi stöd till både arbetssökande och arbetsgivare.

– Den här personliga kontakten som vi som arbetskoordinatorer erbjuder har blivit extra viktig i det här skedet, säger Christin Worwick, arbetskoordinator. Det har arbetsgivarna förmedlat till oss. Att vi som arbetskoordinatorer kan vara med och stötta arbetsgivaren i processen för anställning gör att många arbetsgivare vågar ta steget. Vi har sedan Coronaläget började i februari trots allt kunnat matcha till 34 praktikplatser/anställningar.

När myndigheterna uppmanar att hålla avstånden blir anställningsintervjuerna en praktisk utmaning.

– Ja, under den här pandemin sätts verkligen tekniken på prov och även för oss arbetskoordinatorer, säger Carin Kind Ohlin. Här får vi vara kreativa och i samråd med arbetsgivaren bestämma vilken mötesmetod som passar bäst. Vi erbjuder både digitala lösningar och möten utomhus.

Arbetslösheten i Stockholms län har stigit kraftigt under Coronapandemin. Även i Lidingö. Under mars månad rapporterade Lidingö en total arbetslöshet på 4,3 procent. Det är en ökning med 0,6 procentenheter jämfört med samma tidpunkt i fjol. 955 av 22 209 invånare i åldern 16 till 64 år i Lidingö kommun var inskrivna som arbetssökande (143 fler än i mars i fjol). Lidingö ligger ändå bra till i jämförelse med flera andra av länets kommuner.

Den 28 maj äger ett webbinarium rum om arbetsmarknadsläget just nu. Det är ett samarbete mellan Lidingö stad, Arbetsförmedlingen och SKR, Sveriges kommuner och regioner. Man får möjlighet att både lyssna och chatta med Arbetsförmedlingen och SKR. Alla arbetsgivare på Lidingö är varmt välkomna att delta. Anmälan senast 20 maj till carin.ohlin@lidingo.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *