Lovebombing på Hersby

Lidingö12 februari 2019 kl 07.22
Bild från Hersby gymnasium, inför Alla hjärtans dag då kuben ska kärleksbombas.

En stor svart kub har kommit till Hersby gymnasiums skolgård. Kuben representerar den mänskliga rättigheten “Rätten att inte diskrimineras” och är en del i Raoul Wallenberg Academys skolprogram “Kuben”. Till alla hjärtans dag, den 14 februari, kommer kuben att prydas, med hjälp av skolans elevkår och Pridekommitté, med kärleksbudskap kring alla människors lika värde.

– Hersby gymnasiums ambition är att utbilda världsmedborgare med kompetenser och förmågor som gör skillnad i vardagen och – inte bara göra avtryck utan göra positiva avtryck, i vår globaliserade värld. Då är kubprogrammet ett optimalt projekt. Det är viktigt att alla på skolan är delaktiga i projektet. Vi vill forma en framtid där alla människors lika rättigheter är en självklarhet, säger Amanda Hurst, rektor på Hersby gymnasium.

– Med den stora svarta kuben fysiskt placerad på skolgården kan vi inte väja för mänskliga rättigheter. Det är så viktigt eftersom skolan ju ska se till att vi blir medborgare som står upp för solidaritet och gemenskap, eller hur? flikar eleven Philip Maras in.

Arbetet med mänskliga rättigheter på skolan
Hersby gymnasium på Lidingö är en skola för mänskliga rättigheter som också samarbetar med Amnesty. Under hösten har skolan haft flera aktiviteter med mänskliga rättigheter som tema; elever har fått möta Maria Teresa Rivera – människorättskämpen från El Salvador, de har pratat om Raoul Wallenbergs liv i klassrummen, i övningar i kreativt skrivande har eleverna fått gå in i rollen som oskyldigt dömd eller människa på flykt. Elever i Sa16a har även bjudit in Piotr Zettinger – en överlevande från Förintelsen, som ska besöka skolan.

Under våren ska de få besök av journalisten Martin Schibbye, den elevstyrda arbetsgruppen ska delta i en workshop med kulturförvaltningen på Lidingö, musikelever ska skriva musik med mänskliga rättigheter som tema och elever i bild och form är med i en utställning där de skapar konst utifrån mänskliga rättigheter.
I maj invigs kuben och elevernas kreativa tolkningar av de mänskliga rättigheterna visas upp. Då bjuds allmänhet och politiker in.


OM KUBPROGRAMMET

  • ”Kubprogrammet - Varje människa kan göra skillnad” består av 30 stora svarta kuber i stål där varje kub representerar en av de 30 mänskliga rättigheterna.
  • Tillsammans med kuberna kommer ett pedagogiskt material som ska inspirera ungdomarna att på ett kreativt sätt tolka den mänskliga rättighet de fått ansvar för, och därefter inreda kuben med sina alster.
  • Kuberna delas ut till skolor runt om i Sverige men även till skolor i Belgrad, Budapest, Madrid, New York och Paris. Detta sker i samarbete med Svenska institutet. Läs mer här.
  • Kuberna står under våren på respektive skola. I samband med Raoul Wallenbergs dag förflyttas alla kuber till Kungsträdgården i Stockholm och ställs ut för allmänheten 29 till 31 augusti.
  • En kub är cirka 3x3x3 meter och i stål. Den väger 500 kg.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *