Lokalt bemanningsföretag med tydligt mål: ”Vi vill hjälpa unga in i arbetslivet”

Idag har Ungdomskraft cirka 50 anställda. Foto: Ungdomskraft
Näringsliv5 juli 2019 kl 07.14

Vad som började som en idé under sommaren utvecklades till något mycket större. Nu vill Ungdomskraft bli Sveriges bästa bemanningsföretag. Carl-Philip Rudin, grundare och vice vd för företaget, har en tydlig vision: De vill hjälpa unga in i arbetslivet.

Sommaren 2015 gjorde Carl-Philip och hans kompis Fredrik ett jobb för en familjevän. Det var inget stort jobb och de fick pengarna rakt ner i fickan. De dåvarande sjuttonåringarna fick då en idé: Att starta ett eget företag som gör just precis det som de själva precis gjort; sköta de jobb som privatpersoner kan göra själva men inte orkar. Efter ett år som egenföretagare med endast facebook-gruppen “Ungdomskraft” som etablissemang tog de studenten. Det var dags att göra deltidsjobbet till ett heltidsjobb och bolaget Ungdomskraft startades. 

Till en början var det Carl-Philip och hans närmaste vänner som arbetade och kunderna var primärt privatpersoner. Ungdomskraft gjorde allt från barnpassning till gräsklippning och bortforsling av möbler. 

– Du kan nog komma på vilket jobb som helst och jag kan lova dig att jag har gjort det, säger Carl-Philip och ler. 

Delägarna har en gemensam vision om att bli Sveriges bästa bemanningsföretag. Från vänster: Philip Locklund, Carl-Philip Rudin och Peter Stahl. Foto: Ungdomskraft

Därefter utvecklades företaget till att framför allt hjälpa andra företag med bemanning. Då handlade arbetsuppgifterna mycket om mobilitet och underhåll av bilar, men under våren har Ungdomskraft gjort en ny satsning mot privatpersoner. Arbetsbördan tenderar att gå upp lite för företaget under sommaren, när det kommer till just arbete för privatpersoner. Detta tror Carl-Philip beror på att en del efterfrågar skötsel av trädgården när de själva är bortresta under semestern. 

– När folk är bortresta åker vi dit och klipper gräs exempelvis. Mycket av arbetet är saker som privatpersoner kan göra själva, men helt enkelt inte vill eller orkar, säger han. 

Åldersomfånget för de anställda är primärt 15-22 år. Att det är så pass unga anställda går helt i linje med visionen Carl-Philip och de andra delägarna, Philip Locklund och Peter Stahl, har för Ungdomskraft. Företaget vill ge ungdomar en väg in i arbetslivet och ett positivt första intryck. 

– Det är roligt att få vara en inkörsport för unga i arbetslivet och att få chansen att visa hur det går till på en arbetsplats. 

Mer information finns på www.ukraft.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *