Lidingös SL-bussar får liveuppkopplade kameror

Debatt4 augusti 2022 kl 04.43

Nu intensifierar Moderaterna arbetet med att modernisera kamerabevakningen på Lidingös SL-bussar. Redan under sommaren har kamerorna på 16 busslinjer på Lidingö blivit uppgraderade till livekameror, och nu fortsätter arbetet med att göra samtliga bussar på Lidingö livebevakade.

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) och Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö, kan nu visa att Region Stockholms och Lidingös intensifierade kameraarbete i SL-trafiken gett resultat.

– Genom att lägga i en ny växel i trygghetsarbetet kan vi nu presentera att 16 busslinjer på Lidingö är livebevakade sedan i somras, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL. Fullt utbyggt ska alla kameror i SL-bussarna på Lidingö uppgraderas till livekameror. Det gör det möjligt för förare och resenärer att kontakta vår trygghetscentral som då direkt ser vad som händer och snabbt kan skicka rätt insats till platsen, säger Kristoffer Tamsons (M).

– Utan trygghet är man inte fri. Lidingö har trygghetsbil, väktare, tiggeriförbud och har helt nyligen äntligen fått egna områdespoliser. Och nu har Lidingömoderaterna i gott samarbete med Moderaterna i Region Stockholm även fått livekameror på plats på Lidingös SL-bussar. Nu fortsätter vi arbetet för att göra samtliga busslinjer på Lidingö livebevakade för allas vår trygghet, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande Lidingö.

– Vi vet att våra kameror gör skillnad. De trycker tillbaka buset, ökar tryggheten och gör att snabbare och bättre insatser kan göras när behov uppstår. Det är därför med glädje vi kan meddela den trygghetssatsning som vi just rullat ut på Lidingös vägar, säger Kristoffer Tamsons (M) och Daniel Källenfors (M).

Fakta:
Tekniken med livekameror på bussar i Lidingös busstrafik inleddes under sommaren. Tekniken möjliggör för realtidsövervakning, som har blivit möjlig efter att riksdagen ändrat kamerabevakningslagen och slopat tillståndsprövningen.
Satsningen kommer att ge resenärerna en direktuppkoppling till SL:s Trygghetscentral i realtid. Trygghetsoperatören som tar emot samtal och chattar kan snabbt få aktuellt fordonsnummer och plocka upp en kamerabild från bussen i realtid. På så sätt kommer SL:s ordningsvakter och trygghetsvärdar få direktinformation för att på bästa sätt kunna hjälpa resenären.
Satsningen inleds med att kameror installeras på stombussar varpå de kommer att installeras ombord på alla trafikslag och vid de flesta stationer i SL-trafiken.
Totalt ska 13 000 kameror uppgraderas i busstrafiken och totalt 26 000 i hela SL-trafiken i Region Stockholm.
Följande busslinjer på Lidingö har nu liveuppkopplade kameror:
201, 203, 204, 205, 206,211, 212, 221, 222, 225, 238, 282, 291, 293, 921, 923

Pressmeddelande från Moderaterna

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *