Lidingös skolor erbjuds gurgeltester för att minska smittutbrott av covid-19

Debatt4 november 2021 kl 12.15

Pandemin är inte över och det är viktigt att fortsätta arbeta för att minska smittspridning av Covid-19. Målet är fortsatt att hålla skolorna öppna och möjliggöra närundervisning och därför är en fungerande testverksamhet i skolorna väldigt viktig. I ett nyligen avslutat pilotprojektet visades att ca 5 % av de symtomfria eleverna var smittade av covid-19. 

Från och med veckan efter höstlovet, vecka 45, kommer Region Stockholm erbjuda kommunala och fristående grund- och gymnasieskolor på Lidingö och i hela regionen att använda sig av gurgeltester för att upptäcka utbrott av covid-19. Provtagningen kommer att erbjudas elever och personal som inte har symtom men som varit i närheten av någon som är smittad av covid. Gurgeltestet utförs genom att gurgla i en koksaltlösning några sekunder och därefter skickas vätskan iväg på analys vilket upplevs som mindre obehagligt än test i näsa och svalg.

Gurgeltester är ett snabbt sätt att upptäcka och spåra smitta. Testerna kan därför hjälpa till att tidigt upptäcka och förhindra större smittoutbrott. Regionen fortsätter också vaccineringen av alla över 12 år och vaccination erbjuds för högstadieungdomar på plats i skolorna. Tillsammans stoppar vi Covid. 

Amelie Tarschys Ingre (L), vice gruppledare Region Stockholm, fd ordförande utbildningsnämnden Lidingö
Suzanne Liljegren (L), kommunalråd och ordförande utbildningsnämnden Lidingö

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *