Lidingös gångvägar tryggare med saltsopning

Debatt14 januari 2021 kl 06.157
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Fredrik Wesslund (C), talesperson trafik- och infrastruktur

Kommentarer

 1. Märkligt att en kommun som har dom bästa förutsättningarna för cyklingpendling och kallar sig hälsans ö tar bort sopsaltningen.

  Sjukvården och kollektivtrafiken hade behövt hjälp nu när läget är som det är. Nu åker fler buss istället och fler halkolyckor kommer bli resultatet.

  Gör om gör rätt

 2. ”Hälsans ö” och oplogade cykelbanor som måste felanmälas flera gånger för att något ska ske. Tunga snömoddiga backar där dubbade däck släpper såvida du inte kör med de absolut grövsta däcken för downhill.
  Lidingö förefaller vara väldigt hårt ekonomiskt ansatt om vi ska gå emot vår egen slogan med att påstå att det är för dyrt att hålla vägar säkra för motion i kombination med pendling.

  Själv cyklar jag inte lika ofta som jag går då jag arbetar på ön. Använder mig ofta av Norra kungsvägen och Islinge hamnväg. Dessa vägar var i prima skick förra året. Iår känns det som att kraven på snöröjarna är allt för höga. Jag läste ett inlägg på Facebook om en kille som började gråta efter att han varit med och röjt snö.

  Beslutet verkar slå hårt på allt annat utom den kortsiktiga ekonomin och några enstaka surputtar som tycker att cyklister ska betala sin egen snöröjning.

  1. Jag tycker att det är märkligt. Tittade på närliggande kommuner och ser att det är svårt att hitta någon dom går samma väg som Lidingö. Lidingö har börjat prioritera biltrafik. Det saltas på bilvägar och det sker varje dag. Andra kommuner prioriterar högst gående/cyklande. Här är de vägarna alltid sämst skötta och specifikt 2021 då man ytterligare försämrat genom att ta bort saltsopning. Detta är
   Ett riktigt lågvattenmärke i kommunen. Det känns lite som att Lidingö kommuns tekniska förvaltning är en lekstuga jämfört med andra kommuner i liknande storlek, närhet till storstad och person täthet.

 3. Håller med, jag som hundägare är otroligt förvånad att sopsaltningen tagits bort. Det är väl mer än självklart att man inte tar hunden med sig på sopsaltade vägar. Däremot får jag bra motion där när jag springer och promenerar utan hund. Min gamla mamma bor vid Blåklintsvägen och jag var så glad att hon faktiskt förra året vågade komma ut på en promenad på vintern eftersom det var så fint väglag att promenra på. Detta år vågar hon inte gå ut. Det är helt tjockt med snö och is på Kyttingevägen så att det kräver snöskor.

 4. Saltsopningen skedde tidigare på ca 1 mil av öns ca 13 mil cykelvägar. Denna mil kostade ca 2 Mkr att saltsopa, vilket ska ställas i relation till att hela öns snöröjning på 21 mil vägar och 26 mil gång- och cykelvägar en genomsnittsvinter kostar runt ca 17 Mkr/ år.

  1. Åter igen är Vice ordförande i teknik och fastighetsnämnden Peder Hagen (M) ute med missvisande siffror.
   Saltsopningen har inget år överstigit kostnaden 1,4 milj kr inte ens det snörika året 2018 där vinterväghållningen kostade 23,2 milj kr.
   Att sätta maximal tilltänkt kostnad på saltsopningen och sedan använda sig av en snittkostnad är för att påskina alternativ fakta och rikta uppmärksamheten från det verkliga problemet, med stora underskott i teknik och fastighetsnämnden. Skapade av konsultkostnader och extremt dyra rapporter.
   Detta leder till besparingar på samhällsservicen i en mycket rik kommun.
   Även corona-tillskotten från staten, för att hjälpa kommuner och de ökade kostnader, pyttsades in på annat ställe där “räknefel uppkommit”
   Inte en krona av dessa statliga coronatillskott gick till samhällsservice.
   Samtidigt har många Lidningöbor har fått ställa om sin vardag, undvikit trängsel, valt andra transportsätt än kollektivt, arbetat hemifrån och rört sig mer bostadsnära, men inget av detta uppmärksammas.
   Peders svar är besparingar.
   Tragiskt och mycket taktlöst och långt ifrån en nutids anpassning.

  2. Det vore kul att få den riktiga sanningen bakom varför kommunens styre tog bort saltsopningen. Det framstår ju som väldigt väldigt märkligt oavsett vad man tycker om den.

   Som jag förstår det vill styret överdriva den faktiska kostnaden och förminska det faktiska användandet av sopsaltade vägarna.

   Mycket mycket märkligt och återigen en fråga som får mig att tappa förtroendet för de styrande partierna. Lidingö kommun har varit en fars de senaste åren. Slöseri på pengar i att bygga snabbcykelbana, riva snabbcykelbana, tillsätta dyra konsulter av den egna familjen som arbetar på kommunen, centrumplaner som blåses upp och sedan läggs på is etc. Vi ska komma ihåg att det är de styrande partierna som varit inblandade i detta!

   Sedan har vi missen med biltullen i Ropsten som drabbar många. Det är rån och bilinbrott på löpande band. Det kommer en och annan artikel i lokalpressen när det sker och dagarna efter ses någon liten aktivitet. Sedan tystnar det igen och inget verkar hända till nästa brottsvåg anländer. ”Fördjävligt”, ”Sätt upp kameror på bron” osv ser jag. Vad hjälper det?!

   Sedan går kommunstyrelsens ordförande ut i ett eget facebookinlägg på Moderaternas hemsida och påstår att Afganer bajsar i trappen. Samma person har yrkat 2018 på att den egna lönen ska höjas från 88.400 kr till 108.800 kr i månaden. Motivering: Jag måste ha det för att göra ett bra jobb. Jo jo, du fick inte det och det märker vi nu kanske

   Är det inkompetens eller är det jäv?

   Jag hoppas och ber att vi får ett ordentligt skifte i nästa val! Det behöver vi för nu har vi nått lågvattenmärket.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *