Lidingös Fabian Ax Schwartz i världscupen idag

Sport19 november 2023 kl 03.58

Team Svenska Spels Fabian Ax Swartz från Lidingö gör debut i världscupen i Gurgl efter att ha kvalat om platsen i en FIS-tävling i StorklintenLänk till annan webbplats. där han vann före Adam Hofstedt och världscupmeriterade åkare som Linus Strasser. 19-åringen från IFK Lidingö gjorde sin första Europacupstart i Almåsa 2022 och är regerande svensk mästare i slalom efter vinsten i Sundsvall i mars.

– Målet är så klart topp 30 i första åket så man får vara med i andra men det är ju svårt. Det är hög konkurrens och det är första gången så man får se lite vad som händer, säger Ax Swartz.

Zermatt/Cervinia står värd för damernas första farttävlingar med dubbla störtlopp kommande helg. På plats finns Lisa Hörnblad som kommer vara med på träningarna och därefter avgöra om det blir världscupcomeback på lördag. Samtidigt vankas slalompremiär för herrarna där två svenskar, varav en debutant, står på start i Gurgl.

"Riktigt bra magkänsla”

Med sig har han mer rutinerade Kristoffer Jakobsen som även han kommer att få en ny upplevelse i helgen. Slalomen i Gurgl är nämligen ett nytt stopp på världscupcirkusen så än så länge har få av helgens tävlande känt på vad den österrikiska orten har att bjuda på.

– Vi har en riktigt bra magkänsla. Jakobsen är i slag och med åkningen vi har i ryggsäcken med många repetitioner och bra förutsättningar på hemmaplan pekar det mot att det fortsätter i samma stil. Fabian är också redo att visa vad han och vi går för så vi hoppas på ett schysst rejs på lördag med vad jag tror blir bästa säsongsstarten på många år, säger herrchef Fredrik Kingstad.

Lisa Hörnblad tillbaka - kan göra tävlingscomeback

Samtidigt med herrarnas slalompremiär kör damerna fartpremiär med dubbla störtlopp, lördag och söndag. Lisa Hörnblad, som ådrog sig en knäskada i januari 2022, är tillbaka och kommer att börja med att köra den officiella träningen och uppvärmningen inför helgen.

Start- & TV-tider

Gurgl, slalom, herrar

📺 1a åket: SVT Play+sammandrag i Vinterstudion, 10.40
2a åket: SVT Play/SVT, 13.40

18 november, 10.45 / 13.45, slalom WC

Zermatt/Cervinia, störtlopp, damer

📺 TV6 och Viaplay: 11.35 (båda dagarna)

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *