Lidingöförfattare skriver om Grand Hôtel

Kultur24 september 2023 kl 03.06

Ruth Kvarnström-Jones, bosatt på Lidingö sedan många år har skrivit en bok om Grand Hotel och dess historia, en blandning av roman och historisk biografi. Och den har redan, fast den inte är släppt ännu, blivit så omtalad att den är såld till 9 länder!

Engelska Ruth, var redan tonåren varit en STORT fan av Sverige, och inte minst svensk musik! Hon var fullkomligt galen i ABBA och gillade även artister som Tomas Ledin och Lill Lindfors. Hon älskade även svenska bakverk - vid ett besök här stoppade hon en hel princesstårta i bagaget och "smugglade" hem till England. För 40 år sedan tog hon modet till sig och flyttade ensam till Stockholm och hamnade på Lidingö, där hon bott sedan dess!. Hennes första jobb var för övrigt ett vikariat i personalmatsalen på Grand Hotel.

Och nu, 40 år senare, har Ruth skrivit De fenomenala fruntimren på Grand Hotel, är den första delen i en bokserie, Stockholms Pärlor: Det är en blandning av roman med verklighetsbakgrund och även biografi över Wilhelmina Skogh, som var hotellchef där från 1902. Några år senare startade hon hotell Foresta på Lidingö.

Hon var en mytomspunnen kvinna som kom från fattig familj på Fårö, flyttade hemifrån redan som 12-åring och började redan då (som barn!) jobba på olika krogar i Stockhom. Hon var extremt driftig och orädd och ägde och drev snart ett flertal hotell över landet, redan innan hon blev VD på Grand.

Vid vattnet mitt emot slottet tronar Grand Hôtel, den omtalade juvelen i turistnäringen. Men hotellet är i ekonomisk knipa och styrelsen behöver en särskild kvinnas begåvning för att lyfta hotellet till nya höjder. Wilhelmina Skogh äger ett pärlband av hotell längs de svenska järnvägarna, och ser Grand Hôtels potential och betydelse för staden.

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel är en svepande historisk feelgoodroman, med underbara karaktärer och ett rejält mått jävlar anamma. Ruth Kvarnström-Jones har fått en unik inblick i Grand Hôtels historia och bjuder oss på en spektakulär resa genom vår kulturhistoria. Detta är den första delen i serien Stockholms pärlor, som redan innan boken är släppt i Sverige är såld till åtta länder! Det är första gången i Printz förlagshistoria som det händer.

En annan historia som är helt sann är kvällen då Selma Lagerlöf vann Nobelpriset, ordnade Wilhelmina Skogh en stor fest där bara kvinnor var välkomna och middagen kostade 5 kr, så att alla kunde ha råd.

Ruth Kvarnström-Jones har har fått exklusivt tillgång till hotellets arkiv och handlingar, så det är fantastiska inblickar hur det gick till i "branschen" på den tiden.

Hon har tidigare gett ut en bokserie om ett fiktivt svenskt skärgårdssamhälle, Halleholm. En av de få britter som skriver romaner om och som utspelas i Sverige!

De fenomenala fruntimren på Grand Hotel släpptes av Printz Publishing den 6 september. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *