Lidingöföretaget Nod sätter upp bootcamp i programmering

Näringsliv12 februari 2021 kl 05.17

Axel Cajselius, Gustav Svensson och Nils Skoglund är alla uppväxta på Lidingö och driver sedan ett år tillbaka utbildningsföretaget Nod tillsammans. De förenas i en passion för utbildning, programmering och företagande.
– Det är en stor klyfta mellan den ökande efterfrågan av teknisk kompetens och förmågan hos traditionella utbildningsinstitutioner att effektivt lära ut relevanta färdigheter, säger Gustav Svensson.

En färsk rapport från IT- och telekomföretagen uppskattar att 70 000 personer med relevant kompetens kommer saknas inom techsektorn år 2024. Läs mer här. Källa: här

– Vi erbjuder rullande tioveckors kurser i programmering där man är på plats kl 09-18 varje vardag på Tegelbacken vid Centralen. Kurserna har få elever per lärare och jämfört med traditionell utbildning är det betydligt mer fokus på det praktiska. Våra studenter kodar uppåt 40 timmar i veckan och efter tio tuffa veckor med en sådan intensitet så är man riktigt duktig på att programmera, säger Axel Cajselius.

Den vanligaste benämningen för denna typ av intensiv programmeringsutbildning är “programmerings-bootcamp” eller på engelska “Coding Bootcamps”. Detta koncept är relativt nytt i Sverige men utomlands är det väletablerat och framför allt i de regioner i USA som är i framkant av den digitala utvecklingen.Vi lär ut programmering specifikt för dataanalys. För tillfället är vi den enda aktör på den svenska marknaden som erbjuder ett sådant program. Det kan beskrivas som en mjukare form av programmering än till exempel applikationsutveckling. En dataanalytiker skapar mest värde genom att kombinera programmering med affärsförståelse och kommunikationsförmåga, säger Nils Skoglund.

– Det finns redan ett stort behov av arbetskraft med färdigheter inom programmering för dataanalys och det behovet kommer fortsätta att öka. Mängden data ökar explosionsartat och det i takt med datorers beräkningskapacitet. Cirka 90 % av all digital data i världen har skapats de senaste två åren. De aktörer som varit, och fortsätter vara, i framkant i sin hantering av data är vinnarna. /Gustav Svensson.

Om våra studenter
– Vi har hittills haft studenter mellan 18–55 år och med vitt skilda bakgrunder. Färdigheter inom programmering för dataanalys är applicerbart på så många områden inom både näringslivet och akademin så vi attraherar en bred målgrupp. Det våra studenter förenas i är att det är motiverade individer som drivs av att bygga upp tekniska kompetenser för att säkra sin framtid, säger Nils Skoglund.

Avslutande ord
– Vi är i Sverige vana vid att utbildning är “gratis”. Det finns ett kulturellt motstånd i Sverige till att investera pengar i sin eller sina barns utbildning där det istället är norm att belåna sig under flera år på universitet. Motståndet är förståeligt men behöver ifrågasättas. Universiteten är tungrodda och har svårt att uppdatera sig i takt med den snabba teknologiska utvecklingen där istället vi som privat aktör med fria tyglar effektivt inkorporerar ny teknologi i undervisningen. Att gå ett Coding Bootcamp är det mest effektiva alternativ som finns att tillgå just nu för den som vill bemästra de kraftfulla teknologierna som fortsätter ha mer och mer inverkan på våra liv, säger Axel Cajselius.

Hemsida: https://www.nod-coding.com/

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *