Lidingöföretag i Coronatider

Näringsliv2 juli 2020 kl 06.23

I samarbete med Lidingö Näringsliv fortsätter vi presentationen av ett antal Lidingöföretag som beskriver hur de klarar Coronakrisen. Exemplen är hämtade från Lidingö Näringsliv debatt på facebook.

Högberga gård: "Det har varit otroligt tufft men jag är försiktigt hoppfull inför hösten"

... säger Tina Dernelid, Hotelldirektör och delägare i Högberga Gård Hotell & Konferens tillsammans med Johan Hjort.

I vanliga tider har Högberga Gård konferenser på vardagar med gäster från hela Sverige och även från utlandet. På helgerna kommer det weekendpar och dagsgäster från Lidingö och Stockholm som kommer för att äta en brunch och bada i den fantastiska varma källan med utsikt över Stockholms inlopp. Normalt är det även bröllop och andra fester på Högberga.

Över en natt bokades de flesta konferenser och privata bokningarna av och i mars och april var vi hårt drabbade. Corona blev lite av en chock och allt stannade av.

I maj började det komma lite privata weekend bokningar och kunderna kände sig någorlunda ”säkra” då vi har stora vackra ytor både utomhus och inomhus. Lidingö stad har också varit här med dagkonferenser och även om det inte ger så mycket i kassan så ger det hopp och styrka. Nu i juni har vi också haft några studentevent ute.

Men det är tufft och inte som förr. Vi har permitterat all personal utom jag själv och kocken och delägarkollegan Tommy som lagar lunch åt ”våra stammisar” i området som nu arbetar hemifrån och kommer hit för att äta lunch och för att stötta och men också för att komma hemifrån en stund. Vi kan ha upp till 50 lunchgäster per dag och vi vill gärna ha hit fler. Vi har inte arbetat för att locka grannar till att komma på lunch tidigare men nu ger den oss liv, glädje och lite intäkter. För att anpassa oss efter Coronariktlinjer har vi tallriksmodellen och inte buffé, som vi brukar ha.

I augusti och september har vi några konferensbokningar och vi hoppas att de inte bokar av eller bokar om. Oro känner vi så klart och förutom själva pandemin så vet vi att det första man drar in på som företag är konferenser och vi vet att många företag förutom oss har hamnat i svåra ekonomiska situationer.

Vi stänger i juli och hoppas på hösten och det är klart att vi kommer att klara detta även om det är mycket tufft och kommer så vara kanske under hela året ut.
www.hogberga.se

Eartech: "Viktigt att inte gå runt och höra dåligt"

... säger Heléne Ljung som driver och äger Eartech Hörselkliniker AB tillsammans med Klas Johansson, Mats Mood, Ulf Tegnér och Christoffer Tegnér, som arbetar med primär hörselrehabilitering.

Eartech Hörselkliniker startade 2012 och flyttade 2016 till Torsvik, som en av sju kliniker i Stockholm. Vi har 25 anställda totalt och 3 personer på Lidingö. Eartech blev Gasellföretag 2019. Idag är alla korttidspermitterade på grund av Corona.

Vi provar ut hörapparater, hörselskydd och gör hörseltester och det behövs inga remisser, utan man kan ringa direkt till oss och vi är anslutna till landstinget. Vi jobbar mot äldrevården och de som bor hemma och har hörselproblem. Vi har kvalitet och relationer som ledord.

I samband med Corona har antalet besök på mottagningarna gått ner kraftigt, mer än 70 %, på grund av besöksrestriktioner och att man inte vågar komma hit. Det har fått till följd att många hörselskadade inte får hjälp med sin hörsel och det förvärrar den isolering som 70+ redan är utsatta för. När man måste tillbringa mycket tid hemma är det centralt att höra TV, radio och även kommunicera med nära och kära i telefon. Vi har varit en gång på Siggebogården, då med full säkerhetsutrustning och vi önskar att vi kunde hjälpa fler i dessa tider. Många hörselskadade ringer och behöver byta ut något och vi gör då ordning ett paket som numer kan skickas med Näringslivsbilen. I dessa tider gör vi även hembesök.

Utvecklingen har gått snabbare via Corona och vi har börjat med digital utbildning i hur man använder sina hörselapparater och kopplar dem till ljudböcker, appar, etc. och vi kan också programmera on-line vilket är perfekt nu i Coronatider.

Framtiden är spännande och om man hör dåligt är det inte något problem längre, då det finns fantastiska tekniska lösningar och kommunikationshjälpmedel idag.

www.eartech.se

Småkockarna: "Det gäller att skapa bra förutsättningar med bra råvaror och goda vanor tidigt"

... säger Madeleine Morne som äger och driver matlagningsskolan Småkockarna i Torsvik.

Vi bjuder på god mat, kunskap och rolig samvaro. Det var så det började! Småkockarna är sedan flera år en matlagningsskola för barn. Hos oss har även småbarnsföräldrar träffats och lagat smakportioner för hela veckan. Vi har matlagningskurser för åldrarna 5-12 år och en ett-årig kockskola för åldrarna 13-15 år. Kalas alla helger som varit vår succé samt företagsevents, uthyrningar, catering m.m.
Så mycket självförtroende som skapats. Kunskap som levererats och goda matvanor som inpräntats.

Innan corona hade vi kalas nästan varje helg. Corona slog hårt och det avbokades på löpande band. Under fyra månader har vi inte haft någon aktivitet alls. Detta har tyvärr drabbat oss hårt och vi behöver se över nya möjligheter. Jag hoppas att någon kan ta vid fanan och fortsätta detta viktiga arbete med ”goda matvanor tidigt”. Vi ligger mitt i Torsviks torg, en oas att ta till vara på, här det finns möjligheter att växa och utvecklas på ett bra sätt. Kanske har ni andra förslag och eller vill ha hit något nytt till ön. Alla förslag mottages tacksamt!

Tillsvidare kör vi på med kalasen som vanligt och hoppas se många nya kockar i våra fina lokaler bredvid apoteket i Torsvik!
Glad sommar önskar vi från Småkockarna!

www.smakockarna.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *