Lidingöföretag i Coronatider

Näringsliv29 juni 2020 kl 06.32

I samarbete med Lidingö Näringsliv fortsätter vi presentationen av ett antal Lidingöföretag som beskriver hur de klarar Coronakrisen. Exemplen är hämtade från Lidingö Näringsliv debatt på facebook.

O&L: "Vi ger inte upp hoppet - vi kämpar på"

... säger Monica Liljestrand och Anna Eneberg som driver frisörsalongen Olsson & Löfving ( O&L) i Vasaborgen.

Innan Corona var allt bra och vi hade mycket stamkunder och mycket att göra. Det har vi alltid haft. Vår första tanke när Corona restriktionerna kom var att vi måste stänga salongen och vi blev mycket oroliga. Men det kom inga sådana påbud och det första vi gjorde var att sätta oss ner och tänka ut hur vi skulle kunna arbeta på ett säkert sätt både för oss själva och för våra kunder.

Vi läste allt vi kom över och sedan beställde vi hem munskydd, visir, plasthandskar, sprit och vi lade upp rutiner var och när vi skulle ”sprita” olika platser och våra frisörverktyg. Vi kom också på att alla tidningar måste bort då de normalt går runt bland kunderna och +70 kunder fick morgontider.

Vi gick ut på Facebook- och på hemsida och berättade hur vi arbetade och visst har vi tappat kunder som inte vågar sig hit, men många stamkunder har fortsatt att komma, även + 70 och vi har faktiskt fått flera nya kunder från Stockholm som sett att vi arbetar med visir och andra säkerhetsåtgärder. Många Lidingöbor som vanligtvis går till frisören i stan kommer nu också hit. Vi ser att många äldre har behov av social kontakt så vi fungerar också som ett ställe där man får möjlighet att prata med någon en stund och det känns fint!

Vi är bara två i salongen och känns bra i dessa tider och vi är ett riktigt ”radarpar”. Vid minsta förkylning får man inte komma och vi har inte tagit betalt för sen avbokning. En del kunder vill betala även om de inte kan komma för att ”stötta” oss – så uppskattat!

Vi har överlevt men det är mindre färgning och mer klippning och det ger mindre intäkter. Flera kunder hämtar färg i paket för att färga hemma och en del försöker även klippa sig själva, så en del ”roliga” saker har hänt.

Respekt och säkerhet gäller för oss i dessa tider och vi bor bägge två på gångavstånd från salongen så vi drar inte på oss några extra baciller på vägen till jobbet.

Vi får se hur det blir till hösten kanske måste Monica som äger salongen deltidspermittera sig på 80% och Anna som har enskild firma och inte får permitteringsbidrag måste hitta eller göra andra åtgärder. Men vi kämpar på – vi har varit igenom kriser förr.

Webbfabriken: "Man måste hålla ut, anpassa sig efter situationen och det kommer att bli bättre"

... säger Robert Ikenberg som driver Webbfabriken som bland annat producerar webb-, it- och säkerhetslösningar och ligger i Tryffelslingan.

Webbfabriken startade 2002 och har alltid varit ett mycket välmående företag med en stor mängd företagskunder på ön i alla branscher, men har även kunder i ibland annat USA, Norge och Schweiz.

Vi har tre affärsområden: Webb- där vi designar, utvecklar och bygger hemsidor och hostar på vårt webbhotell, IT- där vi säljer datorer, it-lösningar, Wifi och driftar it-system. Det tredje benet är it-säkerhet där vi har antivirus lösningar, reparerar hackade hemsidor, etc. (Robert är en s.k. White-Hat hacker”).

Vi är beroende av att våra kunders verksamheter går bra och när Corona kom tappade vi över 65% av våra avtal på en vecka och nu har vi tappat ännu mer. Vår upplevelse är att alla företag är i kris och har finansiella problem. Man jagar varje liten kostnad, exempelvis emailkonton för anställda som man gjort sig av med, som kostar 40 kr per månad. De som inte hade E-handel tidigare bygger sin E-handel själva med hjälp av gratissystem istället för att vända sig till t.ex. oss.

13 webbdesigner och apputvecklare har fått gå och själv har jag ansökt om permittering på 40% och min kollega med 60% men efter 2 månader vet vi fortfarande inte om permitteringansökan gått igenom. I augusti är projekten slut men vi gör allt för att fortsätta få in nytt och vi kommer att klara det på ett eller annat sätt.

Det positiva nu är att vi har tid för att tänka efter, arbeta i en lugnare takt och utveckla nya produkter. Vi håller på med ett ”AI-baserat säkerhetssystem” för webbplatser och ett it-baserat ”Business Dashboard” för företagskunder.

”It-i-hemmet” mot privatpersoner är också på gång – ett nytt koncept mot en ny marknad.

Vi måste anpassa oss efter situationen och det kommer att bli bättre!
https://www.webbfabriken.com

Ridskolan i Stockby AB: "Det finns inga problem, bara olika handlingsalternativ"

... säger Carl - G. Leissner som driver Ridskolan Stockby AB.

Ridskolan är en väl fungerande löpande verksamhet med över 700 elever/ vecka Vi har två ridbanor inomhus, en utomhus.

För oss är det viktigt med kvalitet; att hästarna är starka och friska och att eleverna mår bra och utvecklas. Vi har en stor ungdomsverksamhet vilken, kanske till skillnad från annan fritidsverksamhet, har kunnat fortgå med vissa smärre justeringar under denna tid. Verksamheten består till >95% tjejer som älskar hästar och kanske inte gillar lagsport. Hästen blir som en bästa vän.

När Corona kom undrade vi hur det skulle gå, men det har gått bra och vi införde genast ett antal regler:

Möjlighet till mellanmål upphörde genom att klubbrummet stängdes, upprop sker utomhus, minimering av antal anhöriga i stallet. Vi har allt teori utomhus och vi minimerar risker för att undvika skador, så att inte någon behöver åka till sjukhus. Vi har haft flera lärare som varit förkylda och då får de givetvis stanna hemma.

Givetvis har vi handsprit och tvål överallt och vi uppmanar alla att hålla ”hästlängds” avstånd.

Under Coronatiden har vi fått en ökad efterfrågan eftersom många är hemma och har mertid. Samtidigt har några sagt upp sina platser eftersom de har blivit av med jobbet och inte längre har råd.

Vi har inte permitterat någon och vi jobbar hela tiden med att hitta olika sätt att förbättra kvalitet, trivseln och rutiner, för hos oss finns inga problem, vi har bara olika handlingsalternativ.

www.ridskolanstockby.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *