Lidingöföretag i Coronatider

Näringsliv24 juni 2020 kl 05.35

I samarbete med Lidingö Näringsliv fortsätter vi presentationen av ett antal Lidingöföretag som beskriver hur de klarar Coronakrisen. Exemplen är hämtade från Lidingö Näringsliv debatt på facebook.

Topas Vatten: "Vi har två ben att stå på, vilket gör att vi klarar oss någorlunda bra"

... säger Magnus Söder som är vd för Topas Vatten som projekterar och säljer avloppslösningar för enskilda fastigheter till mindre samhällen, och har försäljningskontoret i Hantverkshuset och drift och service i Norrtälje.

Vi projekterar och säljer avloppslösningar och reningsverk för de som inte har kommunalt avloppssystem idag, till exempel mindre samhällen och sommarhus. Vi startade 2003 då Topas reningsverk för avloppsvatten introducerades i Sverige. Företaget har vuxit och idag har vi två ben: Ett ben där vi projekterar och gör totalentreprenad i stora projekt för kommuner eller samfälligheter och ett annat där vi säljer färdiga ”mini-reningsverk” till enskilda fastighetsägare, oftast en markentreprenör.

När Corona slog till blev verksamheten med stora projekt påverkad. Svårigheten att hålla möten och stämmor försenar beslutsprocessen i till exempel samfälligheter och föreningar. Projekten försvinner inte men skjuts på framtiden och det påverkar vår omsättning.

Den andra verksamheten ”mini-reningsverk” går däremot jättebra. Som aldrig förr installerar vi moderna avlopps- och reningsverk till sommarhusägare. Ett reningsverk kan kosta allt från 45 000 kr och uppåt.

Våra minireningsverk produceras i Europa och vi anade att vi skulle få leveransproblem i och med Corona, så i ett tidigt skede köpte vi upp hela lagret och skeppade hit – ett så kallat ”säkerhetslager”, så nu behöver vi inte oro oss för leveranser till kund.

Framåt, är det svårt att sia om, då vi inte vet hur Cornapandemin utvecklar sig under hösten. Än så länge har vi inte behövt permittera någon och det hoppas vi såklart att vi slipper även längre fram.

inOne Film: "Nya utmaningar ger nya möjligheter"

... säger Linda Blomqvist och Richard Magnusson som äger och driver företaget inOne Film, på Tryffelslingan, som producerar företags- och dokumentärfilmer.

Vi har båda arbetat med film och manusskrivande i över 20 år var och en för sig. Vi startade inOne Film tillsammans för några år sedan och samtidigt som vi fick två härliga barn, så utvecklingstakten har vi fått ta steg för steg. Senaste året började vi få bra med jobb, såsom att göra film för byggandet av den nya Lidingöbron och flera filmer för John Mattson. Digitaliseringen har fått en push framåt där film möjliggör nya lösningar för kommunikation. Till exempel har vi filmat årsstämmor som visat sig gå alldeles utmärkt för företag.

Vi hade just fått ett större jobb från Samtrans när Corona kom och alla beställningar blev framflyttade på oviss tid, så det har blivit rätt tomt i orderböckerna.

Vi har dock fortsatt dialogen med våra kunder och det känns som det börjar ljusna.

Nu när det är tuffa tider tycker vi det är en god ide att arbeta ännu mer intensivt både utåt och med de interna arbetet. Där har vi tagit tillvara på pausen, tittat på våra processer och tänkt nytt. Det känns väldigt värdefullt.

Nu under Coronatiden ville vi också bidra till näringslivet på något sätt och gjorde en film om några Lidingöföretag som handlade om hur de har anpassat sin verksamhet för fortsatt sysselsättning. Det finns en stor kreativitet och idérikedom som är inspirerande att se! Klicka här för att se filmen.

Nu i veckan publicerades den första filmen om bygget av Lilla Lidingöbron. Klicka här för att se den.

Annuzza: "Ta ditt ansvar och handla lokalt"

... säger Anna Sundin som driver Annuzza AB, på Södra Kungsvägen, och som importerar och säljer möbler & inredningsartiklar från främst Kina.

Efter jobb utomlands kom jag tillbaka till Sverige och startade företaget 1999. Vi sourcar och importerar möbler och inredningsartiklar som vi säljer genom återförsäljare i hela Norden och Europa. Kunderna är inredningsbutiker, trädgårdsbutiker och inredare med flera. Jag har alltid gillat möbler med etniskt ursprung och tycker att det är blir bäst när man blandar stilar och även gammalt och nytt.

Man märker att folk är hemma och har tid att se om sina hem och trädgårdar, många av mina kunder har att göra och det kommer in order, speciellt mycket tror jag att handelsträdgårdar har att göra nu samt de butiker som även säljer via nätet.

Det stora bekymret med Corona för vår del var att leverantörerna i Kina inte kom tillbaka till jobb efter det kinesiska nyåret i mitten av februari, som tur var så fick vi en sändning strax innan utbrottet i början av mars, så vi har haft ett lager. Vissa produkter har dock tagit slut och det är långa leveranstider – det tar 50 dagar med båt att få en container hit men nu är kineserna i gång igen och ny skeppning är på väg.

Sedan min flytt hit till Lidingö har jag även öppet för privatpersoner, på tisdagar än så länge.

Hittills har vi klarat oss bra, men den viktigaste mässan för mig är Formexmässan i augusti och om den inte blir av kan det bli bekymmer. Men allt brukar lösa sig, man är van som liten entreprenör att alltid hitta nya lösningar.

Eftersom jag bor på ön vill jag också slå ett slag för att det är viktigt att vi Lidingöbor måste ta vårt ansvar och handla lokalt om vi vill ha våra företag kvar på ön – det finns ju det mesta här och man behöver inte åka över bron.

www.annuzza.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *