Lidingöföretag i coronatider

Näringsliv19 juni 2020 kl 07.15

I samarbete med Lidingö Näringsliv fortsätter vi presentationen av ett antal Lidingöföretag som beskriver hur de klarar Coronakrisen. Exemplen är hämtade från Lidingö Näringsliv debatt på facebook.

PaperMe: ”Det gäller att hitta nya vägar” 

… säger Lovisa Hjelt Franksson och Peter Franksson som driver familjeföretaget PaperMe, i Tryffelslingan, och är återförsäljare av exklusivt skrivmaterial.

– Vi säljer unika kort, brevpapper, anteckningsböcker, pussel etc. till bokhandlare, museibutiker, inredningsbutiker, m.fl. PaperMe står på två ben; vi är distributörer åt ett flertal internationella varumärken och dessutom har vi egen produktutveckling och produktion på uppdrag.

PaperMe grundades 2009 och har både kontor och lager i ljusa lokaler på Tryffeslingan.

När Corona kom blev det knäpptyst. Ingen vågade göra inköp och vi höll andan inför vad som komma skulle. Vi har tappat över 70 % av försäljningen och är bägge korttidspermitterade, men vi kommer att klara oss igenom den här krisen. Vi har en viktig funktion att fylla – man mår bevisligen bra av att logga ut från det digitala och ägna en stund åt reflektion i sin anteckningsbok.

Så småningom kom ljuset från pusselförsäljningen. Vi har sett en stor ökning i efterfrågan på pussel, vilket är mycket glädjande! En härlig sysselsättning under en lugn stund tillsammans.

Utöver pusslen så har vi startat en webbshop som riktar sig direkt till konsumenten, www.frankspaper.com.

Nu börjar vi se en försiktig återhämtning bland våra kunder. Inköp görs och vi får signaler om en optimism bland butiker runt om i landet.

En produkt som uppstod i allt det dystra var en knapp att sätta på rockslaget med texten ”Håll avstånd – tack”. Det var Lovisas pappa som kom på idéen och den har visat sig riktigt effektfull i att kommunicera det avgörande avståndet. Den säljer vi till vårdcentraler, skolor och butiker.

I normala fall kommer nästa inköpssäsong i augusti med mässor och möten, men det ser dystert ut. Nu måste vi hitta nya sätt att nå våra kunder.

www.paperme.se
webbshop: www.frankspaper.com

Radio Lidingö 97,8: ”Som närradiostation har vi en samhällsviktig funktion” 

… säger styrelsen i Lidingös lokala radiostation som heter Radio Lidingö 97,8. (Kjell Treslow, Folke Lehre, Gustaf Larsson, Susann Thorngen och Jan Sjöberg)

– Om till exempel Lidingö Stad snabbt måste nå den del av befolkningen som inte vanligtvis utgår från att all information finns i mobiltelefonen eller på webben, då är radion den självklart snabbaste möjligheten. Det är många av Lidingös äldre befolkning som lyssnar på Radio Lidingö och som inte är så vana att använda digitala kanaler för att få nyheter och musik.

Vi startade våra sändningar redan 1987 och är igång 19 timmar per dygn. I vår musikslinga finns cirka 50 000 olika musikstycken med allt från schlager, visor, jazz, klassiskt, country till melodiradio. Vi låter en dator blanda alla låtarna och därför blir det "alla tiders musik".

De som lyssnar på oss är över 40 år, och enligt STIM, som vi betalar royaltyavgifter till, har vi cirka 75 000 lyssnare per vecka. Det betyder att även många på andra sidan bron också hör oss vilket kan vara bra att veta för de företag som vill köpa en ”annonsslinga” eller köpa ”programtid” som t.ex Hembygdsföreningen och Röda korset gör.

Vi har förstått att många som är och varit hemma nu under Coronatiden har börjat lyssna på Radio Lidingö och det är vi glada för och det ger också en extra möjlighet för företagen på ön att till en låg kostnad köpa annonsslingor för att påminna om att de finns och nå ut till nya kunder.

Alla som arbetar med Radio Lidingö gör det helt ideellt men vi behöver också annonsintäkter och bidrag för att täcka fasta kostnader, och vi har det kämpigt men ger inte upp, ”Radio Lidingö är ju en del av livet på ön”.

 https://www.radiolidingo.se/

Lidingö Möbelverkstad: ”Sköt om era gamla fina möbler, de kan bli värdefulla en dag” 

… säger Kenneth Nylén som är ägare till Lidingö Möbelverkstad i Hantverkshuset i Stockby och en av skickligaste möbelrenoverarna i Sverige.

– Under hela hösten och fram till mars hade jag normalt med jobb, men när Corona kom tog det fart direkt och jag fick mycket mer jobb att göra.

Idag har jag hur mycket jobb som helst och har till och med väntelista och det var längesedan sist, då intresset för gamla möbler verkar ha svalnat och allt ska vara nytt. Men det kanske blir ändring på det nu och de gamla fina kvalitetsmöblerna kanske blir i ropet igen.

De jobb jag får in mest är trädgårdsmöbler och bord och det har givetvis att göra med att det är sommar och att man äter hemma mycket mer i dessa Coronatider, och då vill man ha ett fint eller åtminstone helt matbord. Det kommer också många soffbord., vilket också som känns givet då det är många myskvällar. De flesta jobb ligger runt 2 000 – 3 000 kronor för privatpersoner.

När det gäller försäkringsjobb och transportskador så är det på samma nivå som tidigare.

Har svårt att hinna med men jag har ett nätverk med snickare som kan göra de rutinmässiga jobben när det behövs och det där jag glad för.

I mitt yrke är det just nu högkonjunktur men om det blir större arbetslöshet framåt hösten vet jag inte var det tar vägen - men jag är inte direkt orolig. Jag har haft min möbelverkstad sedan 1992 och jag älskar det här jobbet och vet innehållet i varenda liten låda på verkstaden och hur man behandlar vartenda litet träslag och jag skulle önska att många fler tar hand om och vårdar sina gamla möbler och det ligger också helt i linje med en ”hållbar” levnadsstil.

www.lidingomobelverkstad.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *