Lidingöföretag i coronatider

Näringsliv15 juni 2020 kl 07.15

I samarbete med Lidingö Näringsliv fortsätter vi presentationen av ett antal Lidingöföretag som beskriver hur de klarar Coronakrisen. Exemplen är hämtade från Lidingö Näringsliv debatt på facebook.

Veterankraft Lidingö: ”Vi tror på framtiden och letar ständigt efter nya veteraner” 

… säger Bo Ericson som äger och driver bemanningsföretaget Veterankraft Lidingö.

– I slutet av februari köpte jag Veterankraft Lidingö och hade väl inte tänkt mig, att vi några veckor senare skulle vara mitt i en Coronapandemi.

Men företaget har funnit i tio år på Lidingö och har etablerade stamkunder och vi jobbar både mot privat och företagsmarknaden. Våra veteraner gör allt från att klippa gräset, sitta i kassan, vara chaufför, handla mat, städa, det finns nog inget vi inte gör. Eftersom detta är ett franchising företag har vi en gemensam pool med ca. 9 000 veteraner i närområdet (Veterankraft har över 20 000 veteraner totalt) där alla är över +55.

Många inomhus uppdrag försvann snabbt men utomhusjobben blev kvar, tack och lov för oss. Med tanke på vår verksamhet har vi sedan tidigare skyddsregler, visir, handskar, etc. för att skydda vår personal och våra kunder. Så för oss var det inget nytt, och vi hade redan ett lager av skyddsmaterial.

Sista veckorna har vi börjat se en ljusning och man bokar s.k. sommarabonnemang, för skötsel av trädgård och vi tror att vi kommer att få en ökning av uppdrag från företag som vill ”hyra temporär personal” inom olika områden istället för att anställa. Så vi tror på framtiden- även om vi inte säkert vet vilken väg den tar.

www.veterankraft.se/lidingo

Lidingö Urhandel: "I början av krisen kände vi en stor osäkerhet och rädsla för hur framtiden skulle komma att utvecklas”

… säger Åsa och Michael Lucic, som är butikschefer/ägare av Lidingö Urhandel i Lidingö Centrum.

– Men både mars och april flöt på över förväntan och vi är så tacksamma för alla våra fina kunder som trots allt kommer och stöttar oss. Maj som brukar vara en bra månad för oss med student/konfirmationspresenter har inte alls varit lika bra av förståeliga själ. Många av våra kunder är dessutom äldre och där har vi förstås ett rejält tapp.

Vi levererar gärna hem till våra kunder på Lidingö och en del ringer oss så hämtar vi klockor utanför butiken för batteribyten och dylikt. Det fungerar jättebra.

Ett vanligt missförstånd är att vi är en och samma kedja och att det inte spelar någon roll om man handlar hos oss eller på Mall of Scandinavia, Stjärnurmakarnas nätsida osv. Men vi är helt och hållen vår egen butik och är beroende av våra kunder för att överleva. Att vi är stolta medlemmar i Stjärnurmakarna betyder att vi har en fin gemensam försäkring och garanti och kan erbjuda byte av vara i varandras butiker i mån av sortiment. Ibland finns det erbjudanden på Stjärnurmakarnas nätsida och där försöker vi i butik möta och erbjuda dessa så långt vi kan, Så tveka inte att fråga och tack alla kunder för att ni stöttar oss i dessa tider!

www.lidingour.se

Lidingö stad: ”Sedan de första Coronarapporterna började komma är inget sig likt”

… säger kommunstyrelsens ordförande (M) Daniel Källenfors och näringslivschefen Malin Rosenqvist på Lidingö stad, näringsliv.

– Näringslivet bär en tung börda, inom vissa branscher har det helt slagit stopp. Det syns lika tydligt nationellt som det gör lokalt och för stadens näringslivschef har det inneburit nära och täta kontakter med aktörer inom det lokala näringslivet. Samarbetet med Lidingö Näringsliv, Startup Lidingö, politiken och stadens tjänstepersoner har varit avgörande för att försöka lindra effekterna under Coronakrisen. Samtidigt har öns företagare visat stor kreativitet och förmåga att hitta nya lösningar.

Lidingö stad agerade tidigt för att stötta öns företagare. Redan den 19 mars var de första åtgärderna på plats. En av stadens bilar lånades ut till Lidingö Näringsliv och Lidingö centrum för att handlare ska kunna köra varor till kunder som inte själva kan gå till affären. Andra exempel är Företagsakuten där lokala företagare kan få kostnadsfri rådgivning med att tolka myndigheternas krisåtgärder och även få hjälp med affärs- och verksamhetsutveckling. Ett 30-tal företagare har utnyttjat möjligheten. Vissa avgifter kan också skjutas på framtiden liksom förkortad betalningstid till stadens leverantörer som har behov av detta. Staden har också i olika informationskampanjer uppmanat Lidingöborna att stötta det lokala näringslivet genom att handla lokalt och till att ställa om, inte ställa in.

Det är särskilt i svåra tider vi känner av den goda sammanhållning som finns bland Lidingöborna och vi märker verkligen att på Lidingö stödjer vi varandra. Självfallet ska även Lidingö stad göra sitt för att hjälpa till under denna svåra tid. Tillsammans tar vi oss igenom Coronakrisen och säkerställer ett starkt företagande på Lidingö även efter krisen, säger Daniel Källenfors.

Webbplats: www.lidingo.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *