Lidingöföretag i Coronatider

Näringsliv26 maj 2020 kl 06.48

I samarbete med Lidingö Näringsliv presenterar vi ett antal Lidingöföretag som beskriver hur de klarar Coronakrisen. Exemplen är hämtade från Lidingö Näringsliv debatt på facebook.

Bostad Direkt: ”Vi kämpar varje dag för att överleva”…

… säger Helena Ekman som är VD för Bostad Direkt Stockholm AB och Susanna Palmö Grip som är ansvarig för Bostad Direkts företagshotell i Dalénum.

Före Coronapandemin hade vi en normal beläggning på 80–90 procent av olika företagskunder som hyrde en lägenhet för en längre tid i vårt bostadshotell, så kallad long-stay. Vi hade ett jämt flöde av nya kunder hela tiden, som exempelvis konsulter, tekniker och andra som hade uppdrag i Stockholm under några månader och framtiden såg ljus ut. Vi har cirka 100 lägenheter, fullt möblerade varav de flesta är ettor med pentry.

Allt förändrades för oss, som för alla andra i denna bransch och dagsläget har vi genom mycket hårt slit kommit tillbaka till en beläggning på 50 procent, men med helt andra kunder och lägre marginal. Idag hyr vi främst ut till privatpersoner med behov av boende under pågående stambyten, Lidingöbor som är mellan boenden, sjuksköterskor som nu i Corona tider jobbar här och behöver bostad och till exempel mormor som inte kan bo nära familjen.

Vi har sänkt hyrorna till hälften på våra lägenheter och sagt upp hyreskontraktet som vi har ett och ett halvt år kvar på. Under tiden har vi över 1 miljon i fasta utgifter varje månad och det tär. Balders är vår hyresvärd och vi har haft diskussioner med dem att stödja oss i enlighet med regeringens stöd med fasta hyreskostnader men det är kalla handen, vilket är mycket tråkigt.

Så vi gör vad vi kan varje dag. Kämpar för att hitta nya kunder och arbetar hela tiden på att synas på sociala media och just nu är vårt hopp att det lättar upp efter sommaren.


Adesso: ”Försäljningen har blivit lidande av att jag inte fått leveranser”…

… säger Henrik Hanner som driver företaget Adesso i Stockby, som är återförsäljare av köksmaskiner.

Våra återförsäljare ropar efter våra produkter och vi kan inte leverera. Våra kaffemaskiner kommer från Italien och England och fabrikerna där har varit nedstängda under flera veckor. Nu har de så smått börjat att öppna upp och vår största leverantör Gaggia öppnade förra veckan, efter sex veckors nedstängning. Vi skickade en order för över två veckor sedan till vår leverantör av pastamaskiner och har inte ens fått svar. Antar att det tar tid för dem att öppna upp produktionen igen.

Som tur var hade vi ett litet lager, men nu är det slut så vi kan inte leverera till våra återförsäljare, vi har en massa restorder och det innebär att vi inte fått den intäktsökning, som vi annars skulle kunnat få. Som tur är har de Italienska kafferosterierna varit öppna hela tiden så kaffe har vi kunnat leverera.

Försäljningen har gått över förväntan, och det beror förmodligen på att slutkunden är privatpersoner, och nu i Coronatider verkar de dricka mycket kaffe och göra egen pasta.

Vi hoppas att produktionen kommer igång snart, så att vi kan få iväg våra leveranser, men vi är ändå tacksamma för att vi inte blivit värre drabbade som många andra företag i vår omgivning.

Naturligtvis Hälsocenter: ”Vi är så glada att vi flyttade till Torsvik vid årsskiftet” …

… säger Lotta Byrén, yogalärare och Catharina Hyltén-Cavallius, kbt-terapeut som båda är ägare av Naturligtvis Hälsocenter.

Vi är nu mer lättillgängliga för Lidingöborna och finns sedan Corona slog till dessutom online på Skype, Zoom, Instagram och Facebook vid behov. De flesta av våra tjänster kan man ta del av online; som exempelvis Massage för par där man lär sig att ge och ta emot massage på varandra hemma. Varje onsdag genomför Lotta MediYoga på Facebook och jag har fått mycket positiv feedback från nya kunder som är oroliga och som känner att yogan hjälper i dessa tider.

Vi har fortfarande en hel del klienter som kommer till oss både i Arenahuset på Stockholmsvägen och till vår yoga på Stjärnvägen. Vi har hög hygienfaktor på plats, så att alla som kommer till oss ska känna sig trygga, betonar Catharina. Vissa av våra kunder har bett om att få ta en paus ett tag och andra har valt att använda våra digitala tjänster.

Många företag är nu mitt uppe i organisationsomställningar, och har extra behov av coachande stöd men också behov av att utveckla medarbetare i att leda sig själva, vilket nu är viktigare än någonsin.

I vårt Självledarskapsprogram lär man sig att bli medveten om sina värderingar och hur man tydligare kan leda sig själv till ett rikt och meningsfullt (arbets)liv. Även detta program kan genomgås i webinarform.

Vill du veta mer om oss så gå in på - www.naturligtvishalsocenter.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *