Lidingöborna förtjänar en välfärd i världsklass

Debatt8 september 2021 kl 05.138
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Patrik Buddgård (C), gruppledare
Lotta Morger (C), talesperson utbildningsfrågor
Kajsa Kronlund (C), talesperson äldrefrågor
Christina Wahlström (C), talesperson funktionsnedsatta och sociala frågor

Kommentarer

 1. Jah har upplevt välfärden i Lidingö på nära håll då jag bott där i Käppalaområdet 20 år i en hyrestrea fram till april 2021 tills jag mer eller mindre tvingades ut pga bristande boinflytande av vår nya hyresvärd John Matsson. Vi hade vetat att stambyte och elbyte skulle komma och värden beslutade införa det mitt under en pandemi innan vi var färdigt vaccinerade mot Covid-19.

  Området i Käppala där Matsson köpte upp gamla AP-fastigheternas lägenheter hade sålts några gånger innan dess. Underhållet var eftersatt. På de 20 åren jag bodde där gjorde värden inga renoveringar i lägenheterna. Min lägenhet drabbades av vattenskada på nyårsdagen 2012 när skit vattnet från lägenheten ovanför rann ner till min lägenhet på våning 2 när jag var borta hos släkt 24 h på andra sidan av stan för att ta emot det nya året. Som förklaring till vattenskadan gavs att leksak fastnat i rören trots att det var känt att stammarna var gamla och från 60 talet.

  Lägenheten mittemot mitt där min tilltänkta blivande man bodde var kall på vintrarna pga dragiga fönster och det fanns stora hål i plastmattan i sovrummet som jag försökte dölja med en vacker yllematta.

  Min fästman bodde i lägenheten 24 år. Hyrorna på parkeringsplatsen chockhöjdes från 300 kr till 600 kr under 2018. När värden tog över parkeringen. Min fästman hade handikapptillstånd pga sin sjukdom och han fick punga snällt ut den högre avgiften då han var helt beroende av sin bil för att kunna ta sig till sitt arbete på andra sidan av stan där han jobbade med beroende patienter. Ett jobb han var tvungen att ha trots ålder över 65 år då det inte gick att få ekonomin att gå ihop på den lilla pensionen han hade. Vi planerade flytt från området och målet var att flytta ihop samt gifta oss.

  Vi räknade att då kan han även få råd att pensionera sig. I tanke på sin sjukdom som skulle lindras med en operation på sommaren 2017 på NKS. Men han fastnade på operationsköerna och erbjöds inte heller vård på annan region eller annat Europeiskt land. Trots EU lag om gränsöverskridande lag. Han fick sin operation först i slutet av mars 2019. Och operationen misslyckades och hans kropp skadades allvarligt med bestående handikapp och vårdskada som resultat. Han dog av sina skador.

  Än i dag saknar jag svar varför ärendet inte utreddes och anmäldes som Lex Maria. Det inträffade även andra strapatser som jag fick polisanmäla men tyvärr var polisen i Lidingö nedbantat. Polisanmälan utreddes inte. Min fästmans fullmakter som gällde efter döden till mig och som han gav för att han inte hade någon annan nära anhörig respekterades inte utan min fästman kremerades och jag var den sista som gick till hans massgrav på Lidingö gamla kyrkogård dit jag fick hans stoft efter kontakt med församlingen 3 månader efter döden när jag klarat av den värsta chocken efter hans död, trakasserier och hot från särkullbarn och före detta och gud och hans moster.

  Alla trakasserier polisanmäldes och det hände inget. Något senare kom det inkassokrav från särkullsbarnet via Kronofogden mitt i pandemin och hon hade friserat fakta. Ärendet hamnade i Tingsrätten som inte heller ville lyssna på bakgrunden till hela historien. Och jag fick lösa ännu en gång till problem med hjälp av mina egna sparade medel precis som när min fästman sövdes ner på NKS i kritiskt tillstånd i mars 2019 och hans räkningar behövde betalas så att han inte riskerar vräkning.

  Som grädde på moset när jag precis kravlat upp mig från allt elände fick jag tampas med Matssons representanter gällande evakuering sedan Jan-februari 2021 pga av att de inte ville ordna digitala infomöten inför utflytt en i maj 2021. De förhalade information in i det sista och förväntade sig att det är helt ok att de ger nyckel utomhus till evakueringslya 1 vecka före utflytt. Men ingen adress i förväg så att hyresgästen kan informera sina försäkringsbolag, elleverantör och Internetleverantör.

  Trots att jag informerat att jag beordrats av min arbetsgivare att arbeta hemifrån, distans pga pandemin i början av mars 2020. Och i min yrkesroll ingår bland annat krisstöd som leg. Specialistsjuksköterska. Men det hjälpte inget och inte mina äldre, pensionärsgrannars samtal med anhöriga och värdens representant. De äldre var livrädda att drabbas av Corona precis som många andra på området. Jag var lyckligt lottad tack vare 20 års kötid i bostadsförmedlingen och fick tag på en lägenhet i Stockholm på kort tid.

  Packade ihop min trea på 9 dagar. Ordnade en egen finansierad Coronasäker flytt. Fick göra mig av med möbler för värde minst 100 000 kr pga av att nya värden Stockholmshem inte kunde visa lägenheten fysiskt med tanke på smittorisken utan man fick flytta in på basis av ritning. Återvinningskillarna hjälpte mig snabbt med möblerna som jag var tvungen att göra mig av med. För att min försörjning var i farozonen pga Matssons korkade attityd.

  Det hjälpte inte ens att jag sökte kontakt med chef då chefen hos Mattsson inte besvärade sig att svara på mitt mejl. Tilläggas kan att jag stod 10 år i bostadskön innan jag fick lägenhet på området jag trivdes i.

  År 2001 var Käppala helt annat än i dag. Många svenska familjer, lugnt och tryggt. Innan jag flyttade ut blev en granne slagen med hammare i huvudet av en galning i tvättstugan 300 meter från min lägenhet. Och hon hamnade på IVA. Värdarna som ägt bostäderna har inte satsat ett skit på förebyggande åtgärder på flera år och området liknar ett getto, pga av att man bara dragit in hyrorna och inte satsat på området för 5 öre.

  Anser du att detta är välfärdsland att ha en framtid och bli gammal i? Det tror nämligen inte jag. Och jag känner inte igen mig i Sverige dit jag immigrerade för 36 år sedan från Finland med gymnasieutbildning från Finland och har betalat skatt från dag 1. Tilläggas kan att jag har svenskt blod från morfars släktsida sedan 1700-talet.

  Och min tilltänkta blivande man hade sina rötter i Norrland. En infödd svensk som var snäll som en nallebjörn. Vi jobbade med socialt utsatta sköra individer båda två. Han i Frälsningsarmén många år medan jag gnetade på som leg specialistsjuksköterska i geriatrik och gerontologi både i kommunal, privat och akutverksamhet fram till 2017 då jag tröttnade på exploateringen och underbemanningen och bytte inriktning helt efter 24 års arbete med äldre.

 2. Litet tillägg till kännedom – det är läkare som ordinerar patienter läkemedel och ingen annan. Och det är fortfarande leg sjuksköterska som håller koll på att läkemedel finns i läkemedelsskåp samt beställer dem inklusive är innehavare för nycklar till lökemdelsskåpet. Detta är lagstadgad. Det är synd att undersköterskor inte får det stödet som de behöver i sitt krävande arbete när sjuksköterska bemanningen glesats ut under drygt 20 års tid. Det är även leg sjuksköterska som läst farmakologi och lökemdelsberäkning samt följer noga patientens reaktioner samt rapporterar till läkare om något behöver justeras så att patienten får optimal behandling. Äldres sjukdomar är dessutom konstanta och försvinner inte när klockan slår 16-17 eller 21. Men bemanningen är alltid lägre efter kl 16-17. Och Sverige saknar än lagstiftning om hur många patienter kan en leg läkare respektive leg sjuksköterska ansvara för. Trots vetenskapliga bevis att ju lägre sjuksköterska bemanning desto flera döda patienter. Corona pandemi borde vara tillräckligt stort bevis på detta om ni jämför antalet Covid-döda äldre med övriga nordiska länder.

 3. Om ni vill satsa på välfärd – skola och omsorg i Lidingö – se gärna till att satsa på behörig personal samt kompetensutveckling och handledning både i omsorg och skola. Lagstifta hur många patienter man ska ansvara för då sådan lag saknas i Sverige. Höj gärna lönerna och förbättra arbetsmiljön för dessa yrkesgrupper för att hos Mattson är kostnad för en trea ca 10 500 kr och tvåa något lägre efter stam och elbyte. Omsorgen går hand i hand med vård och för det behövs även leg sjuksköterskor och läkare. Det är fortfarande läkare som ordinerar läkemedel medan sjuksköterskor beställer lökemedel samt har ansvaret för att följa upp lökemedelseffekten, rapporterar biverkningar, behovet av dosjusteringar, lökemedelbyten etc samt håller i nycklarna till lökemedelsskåpen. Utan teamarbete faller omsorgen om undersköterskor lämnas ensamma i svåra omvårdnadssituationer med svårt sjuka äldre och deras anhöriga.

 4. Länder som Sverige har skrivit under avtalet om mänskliga rättigheter och just nu är FN Agenda 2030 på tapeten. Min upplevelse är dock att kännedom om innebörden av de mänskliga rättigheterna brister i Sverige och borde vara sådant man får lära sig i skolan ö. Utöver detta borde de tas hänsyn till vid upphandling om tjänster inom välfärdssektorn: skola, omsorg och vård.

 5. Och vad som gäller utbildning så ingår livslångt lärande i de flesta yrken. Därmed tog även jag mitt ansvar på våren 2020 när pandemi var faktum och sökte till IVA vidareutbildning för leg sjuksköterskor när jag förstod att läget i Region Stockholm var kritiskt. Jag kom också in på IVA-utbildningen på hösten 2020 men var tvungen att tacka nej till platsen då jag inte fått Covid vaccinationer. Dem fick jag först i juni-juli 2021. Att studera 1 år för att kunna ställa upp kliniskt hade inneburit att jag tar tjänstledigt från min heltidstjänst hos privat arbetsgivare. Det hade också bidragit till att min kommande pension sänks.nör jag ställer upp i ett samhällsbärande yrke. Min pension har redan påverkats negativt av mina 2 x tidigare specialistutbildningar. Jag anser att dagens märkliga system gynnar ingen.

 6. Jag har lyft upp min upplevelse om brister inom välfärdsområdet till er, ansvariga beslutsfattare i Sverige och till Nordiska Ministerrådets representant eftersom nordiskt samarbete har gamla anor. Och jag ser framemot en fortsatt debatt.

 7. Det fascinerande är att ni som tar beslut är tysta och låter förfallet och övergreppen pågå.

 8. Enligt svenska lagar ska äldre eller minoriteter inte diskrimineras. Enligt FN stadgan har alla människor samma rättigheter. Varför gäller dessa rättigheter inte i Regionen?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *