Lidingöborna är mer uppkopplade

Lidingö9 januari 2019 kl 11.48

Svenskarna fortsätter att koppla upp sina hem. Nu finns 16,9 uppkopplade saker per hushåll, fyra fler än 2017 (12,7). Det motsvarar en ökning på 33 procent. Hushållen i Lidingö hör till de som är mest uppkopplade med 24,1 saker.

Smarta telefoner, tv-spel och surfplattor toppar listan men uppkopplade högtalare och säkerhetslösningar har exploderat under året. Mest online är man i storstadsregionerna; Sveriges tio mest uppkopplade städer och orter ligger i Stockholm- eller Göteborgsområdet.

Flest musikälskare finns på Lidingö där vart fjärde (24%) hushåll har sina högtalare online.

– De områden som toppar listan förknippas vanligen med högre inkomster och man har sannolikt större ekonomiska förutsättningar att koppla upp till exempel högtalar- och säkerhetssystem, som blir allt vanligare. Det kan vara förklaringen till att dessa områden rycker i tabellen, säger Rickard Damm, chef för Telia Zone, som har gjort undersökningen.

Även väderstationer, som mäter temperatur, vind och vatten, har börjat dyka upp i uppkopplingsstatistiken. Mikrodatorer som används för att testa olika typer av uppkopplad hemelektronik, belysning och röstassistenter, dyker i år upp för första gången i statistiken, om än på väldigt låga nivåer.

Sveriges 10 mest uppkopplade platser
(genomsnittligt antal uppkopplade prylar per hushåll)
1. Saltsjö-Boo (25,7)
2. Djursholm (25,1)
3. Hönö (25)
4. Onsala (24,9)
5. Hovås (24,6)
6. Spånga (24,4)
7. Värmdö (24,4)
8. Lidingö (24,1)
9. Huddinge (24)
10. Angered (23,9)

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *