Lidingö stad köper inte Marabou-varor

Stad & Politik17 juni 2023 kl 04.592

Daniel Källenfors och Lidingöstad går nu ut på sin facebooksida och meddelar att man kommer att bojkotta Marabou-varor. Så här skriver man:

Lidingö stad köper inte mycket sötsaker, som alla förstår. Choklad tillhör knappast de kommunala kärnverksamheterna. Men när vi väl unnar oss godsaker, vill vi göra det med rent samvete.

Därför slutar Lidingö att köpa in varor från Marabou. Marabous ägare Mondelez bidrar, med sin fortsatta handel i Ryssland, direkt till det ryska kriget mot Ukraina. Den ukrainska antikorruptionsmyndigheten har satt upp Mondelez på sin svarta lista.

Förra året uppgick Lidingö stads inköp från Marabou till cirka 20 000 kronor. Det är inte mycket i en kommunal budget, men det är vår signal till Mondelez.

Lidingö köper inte Marabou så länge Mondelez blir kvar i Ryssland. Och vi kommer inte heller att köpa något annat av Mondelez.

Kommentarer

 1. Den här bojkotten får nog stöd av många vanliga konsumenter. Hoppas Axfood, Coop och Ica tar ställning snart genom att bojkotta Mondelez. Men överallt ser man än så länge Marabous chokladkakor.
  -Intressant vore att se hela den svarta listan.

 2. Säger inte att det är fel. Tvärtom.
  Men det är många andra med fortsatt verksamhet i Ryssland som var och en får ta ställning till om man ska fortsätta handla eller inte:
  Nestlé (mer känt för sina varumärken Nespresso, Nescafé, San Pellegrino, KitKat mfl har sex fabriker i Ryssland),
  Barilla (som förutom pasta äger Wasa),
  Carlsberg (med varumärken som Pripps, Tuborg, Falcon, Apotekarnes, Ramlösa, Festis, Pommac, Zingo och Pepsi i Skandinavien)
  Unilever (med varumärken som GB Glace, Knorr, Dove, Lipton, Pepsodent mfl),
  Svenska Essity (med varumärken som Tork, Libero, Libresse mfl)
  Kraft-Heinz har sålt delar av sitt ryska innehav men inte allt, så även ketchup, kockens kryddor och bäva Gevalia kaffe kan läggas till listan
  Samtidigt som en massa ”favoriter” därmed kan försvinna från skafferiet är det ett bra tillfälle att testa nytt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *