Lidingö Stad ansluter sig till Vux Norrort

Foto: Lidingö stad
Stad & Politik4 december 2020 kl 05.18

Lidingö Stad har beslutat att från och med hösten 2021 bedriva vuxenutbildning tillsammans med nio andra kommuner via samverkansavtalet Vux Norrort istället för att bedriva det i egen regi.

Vuxenutbildningen erbjuder grundläggande, gymnasial utbildning och yrkesutbildning för vuxna. Även svenska för invandrare ingår i uppdraget. Nu planeras för en omorganisation av den kommunala vuxenutbildningen på Lidingö.

Förändringen innebär att Lidingö Stad inte kommer att ha vuxenutbildning i egen regi förutom särskild utbildning för vuxna. Lidingöbor som från och med höstterminen 2021 ska studera Komvux kommer kunna välja någon av de cirka 40 utbildningsanordnare som ingår i Vux Norrort och som är spridda över länet. För studievägledning och information kommer Lidingö vuxenutbildningscenter från och med april inrättas i Stadshuset intill biblioteket. En utredning från stadens lärande- och kulturförvaltning konstaterar att det finns flera fördelar för Lidingö att ingå i samarbetet Vux Norrort tillsammans med nio andra kommuner.

– Enligt utredningen får vi god kvalitet och större valfrihet till en lägre kostnad. Vilket gör att resurserna istället kan användas i till exempel grundskolan eller förskolan. Det finns många olika utbildningsutförare nära Lidingö och många av de som går på SFI och arbetar på andra sidan bron. Något som efterfrågats är att ha SFI nära jobbet, säger Amelie Tarschys Ingre (L), ordförande för utbildningsnämnden.

Den utredning som genomförts har tittat på ekonomi och effektivitet. Utredningen konstaterar att man genom att ingå i Vux Norrort får samma kvalitet billigare. Enligt beräkningar kostar vuxenutbildningen på Lidingö runt 18 miljoner kronor. Motsvarande summa vid en anslutning till Vux Norrort blir 11 miljoner.

I utbildningsnämnden valde MP, S och V att rösta mot förslaget medan Centern, tillsammans med M, LP, L och KD yrkade på bifall. Enligt beslutet kommer den nya organisationen gälla från och med nästa höst.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *