Lidingö Nyheters årskrönika

Foto: Bo Vading
Lidingö1 januari 2021 kl 06.371

Det var ett annorlunda år 2020. Vissa har kallat det ”ett skitår” och det är förstås med anledning av pandemin. Men det har hänt andra saker på Lidingö också, som är värda att minnas. Här en kort resumé, med länkar till de mest minnesvärda reportagen och artiklarna.

Läs och minns, nu ser vi fram emot ett nytt år, ett bättre år, år 2021!
Gott Nytt År önskar redaktionen på Lidingö Nyheter!

Thernlunds i konkurs

Thernlunds finns kvar, men inte på Lidingö.

Det började inte bra. Den 1 januari kunde vi rapportera att anrika affären Thernlunds gick i konkurs. De två butikerna på Lidingö fick lägga ner, men varumärket finns kvar med butiker i Nacka Forum, Mall of Scandinavia, Globen, Täby centrum och Skärholmen. Under första kvartalet 2021 kommer Kjell & Company att öppna i butiken i Lidingö centrum. På den gamla dressen på Stockholmsvägen huserar nu Lidingö Djurbutik.

Moské på ön skapade rabalder

Mahmood-moskén i Malmö ingår i samma församling. Foto: Wikimedia.

I februari berättade vi att en förfrågan om att bygga en moské på Lidingö har inkommit till staden. Det var Islams Ahmadiyya församling i Stockholm som stod bakom ansökan. Nyheten väckte ett stort intresse med rekord iantalet kommentarer och rekord i antalet besökare på sidan. Någon moské kommer det inte att bli, så mycket väsen för ingenting.

800 bilder av en bro

Närmare 800 bilder har vi publicerat på brobygget. Foto: Bo Vading

Under hela året, nästan varje dag, i all fall varje vecka har Lidingö Nyheters fotograf Bo Vading följt bygget av Lilla Lidingöbron. Artikelserien är väldigt populär och reportagen är mycket grundliga. Lidingö Nyheter har kommit överens med Implenia som är byggherre för bron att dokumentationen ska publiceras i en bok när bygget är färdigt.

Polisutredningen nedlagd

Dokumentation av skadorna. Senare fick träden fällas eftersom det fanns risk att de skulle falla ikull av sig själva och skada föbipasserande.

Den 9 mars kunde Lidingö Nyheter tack vare ett tips från en läsare, konstatera att åtta träd utmed gångvägen söder om Lidingövarvet i Islinge skadats med motorsåg. Djupa jack hade sågats, förmodligen i syfte att träden ska dö. Lidingöborna var upprörda över det inträffade. Varje träd värderas till 370 000 kr. En polisutredning sattes igång med fick läggas ned. Nya träd planterades i december på skattebetalarnas bekostnad.

Bråk om två golfhål

Här var det tänkt att det nya hålet skulle anläggas.

I april kunde vi berätta om Ekholmsnäs Golfs planer på att utöka området för golfbanan. Två hål skulle flyttas så att rodelbanan och skidåkningen fick mer plats. Första förslaget där man tänkt lägga hålen i strandskyddat område vid Kyrkviken stötte på stort motstånd, bland annat från Naturskyddsföreningen, gick inte igenom. I november kunde vi berätta att man planerade att lägga ett av de två hålen vid ängen intill Bohusgården och då slog antalet kommentarer rekord igen. En debatt utan motstycke tog fart i flera medier. I december hittade man till slut en lösning där de två hålen kan förläggas inom området. Nu finns planer på att anlägga padel-banor på området också.

Villa Söderås – en följetong

Villa Söderås sticker upp bakom tujahäcken. Läsarbild.

En annan följetong har Villa Söderås varit. Huset är till salu med hemlig prislapp. Enligt en värdering som gjordes i våras sägs det handla om 270 miljoner kr. Och det verkar som om ägarna behöver pengarna. I november förra året gick NCP Nordic AB ut med ett erbjudande att teckna obligationer, där bland annat Villa Söderås låg som säkerhet. Efter ett röstningsförfarande den 7 maj i år accepterade investerarna ett uppskjutande av ränteutbetalning på sina insatser eftersom ägarna till Villa Söderås har låneräntor till banken att betala. Coronakrisen gjorde inte saken bättre. Vem som kommer att köpa Villa Söderås återstår att se.

Scouter i båtolycka

Flickorna omhändertogs av ambulanspersonal och föräldrar som snabbt var på platsen. Vi har suddat ut personernas ansikten för att skydda deras indentitet.

Den 10 juni vid 18.30-tiden inträffade en otäck båtolycka utanför Breviks båthamn. En mindre motorbåt krockade med en av Lidingö-Breviks sjöscouters segelbåtar. I segelbåten satt fyra flickor och en vuxen ledare. Kollisionen var kraftig och masten på båten bröts av. Ingen av de som satt i båtarna hamnade i vattnet. Ett stort pådrag av räddningstjänsten var snabbt på plats. Två brandbilar med räddningsbåtar, två ambulanser och båtar från sjöräddningen och brandförsvaret hade anlänt när Lidingö Nyheters reporter kom till platsen. Ingen av flickorna, som är i 10-12-årsåldern blev skadade fysiskt, men var väldigt chockade och nerkylda. Motorbåten körde på segelbåten av okänd anledning, en tänkbar orsak kan vara att föraren kan ha blivit bländad av solen.

Mord 200 m från stadshuset

Stort polisuppbåd. Foto: Jonas von Hofsten.

Olyckor av olika slag får mycket uppmärksamhet i medierna. Så även i Lidingö Nyheter. Den 24 augusti inträffade ett mord på en parkeringsplats vid Södra Kungsvägen i Mosstorp/Torsvik, 200 meter från stadshuset. En person sköts när han satt i sin bil genom sidorutan. Ett stort polisuppbåd var på plats, bilen som gärningsmännen färdats i hittades på Lidingö. Bron stängdes av, men gärningsmännen kom undan. Och antalet som besökte Lidingö Nyheters nyhetssida sköt i höjden. 12 800 sidvisningar på en dag.

35 miljoner kr dyraste villan

Dyraste objektet under 2020 som Lidingö Nyheter kunde hitta var en villa på Elfvik, sålt av mäklare Anna Ski i september. 35 miljoner kr.

Varje månad redovisar Lidingö Nyheter vilka hus och lägenheter som har sålts på ön. Pandemin har, oväntat för många, medfört att att många fler objekt finns ute till försäljning och därmed har priserna ökat.

Kommentarer

  1. Visst är det fantastiskt med brobygget och andra stora projekt som Lidingö kan genomföra trots Corona och ekonomiska åtstramningar. Trygghet och förtroende är dock det viktigaste och där har kommun och polis misslyckats då det gäller upprörande brottslighet, Söderås och Ravinen 22.

    Just sabotaget mot träden nedanför Ravinen 22 är nog det som upprört Lidingöborna mest. Under Nyårsnatten har någon satt gravlyktor med ljus på alla stubbarna efter de saboterade träden. Av texten på engelska kan man avläsa frustrationen över att människor kan göra så ostraffat och att kommun och polis aldrig ens försökt att komma åt detta.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *