Lidingö Musteri öppnar den 28 augusti – tidsbokningen har nu öppnat

Sommartips10 augusti 2022 kl 04.43

Lidingö Musteri har nu öppnat tidsbokningen och första mustdag blir söndag 28:e augusti. Under fliken ”Boka tid” på hemsidan kan man se de första veckornas öppetdagar och tider. Fler tider läggs till i takt med att det bokas på.

Det kan ibland vara svårt att exakt uppskatta vikten innan man plockat, men gör en uppskattning och skicka en uppdatering på musteriets mejl om det blir en avvikelse inför mustdagen. Räkna med större skörd än förra året.

Många kilo på vågen.

Minimivikt för att boka är 50 kg och motsvarar ca 4 fyllda pappkassar (ICA). Om ni inte har mindre mängd kan du inte boka tid men prova att mejla musteiret så brukar de kunna lösa det. Då kommer era äpplen att blandas med någons annans under 50 kg och musten hämtas senare.

Musten fylls i praktisk bag-in-box som rymmer knappt 5 liter. Den är pastöriserad och håller cirka ett år i rumstemperatur oöppnad. Öppnad, håller den cirka 5 veckor i kylskåp. Pastörisering innebär en varsam värmebehandling där smak och vitaminer bevaras. I fiket kan du köpa glasflaskor att hälla upp din must på, om du till exempel vill ge bort som present. 

Beräkna att du får ut mellan 50%-80 % av äpplets vikt i must eller 5-8 liter per 10 kg frukt beroende på mognadsgrad och fruktens kvalitet. 50 kg blir alltså 25-40 liter (5-8 boxar).

Ingenting annat än vätskan i äpplet blir din must. Inga tillsatser.

Malin och Olof Larshammar mustar sina äpplen.

Mustningen tar cirka 30 minuter och betalning sker med kort. Vi har tyvärr ingen kontanthantering.

Vid parkeringen finns vagnar som underlättar transporten av din frukt till vågen. Efter invägningen rullar du själv in dina äpplen i pressen, därifrån tar vi över och sköter resten. Med vagnens hjälp rullar du sedan tillbaka dina färdiga varma boxar till bilen.

Var noga med att titta på äppelkärnorna så att de blivit bruna. Ett bra tecken att äpplet är moget. De tidiga sorterna exempelvis Transparente Blanche måste vara knakiga och fasta. Mjuka äpplen ger ingen god must och musteriet måste i vissa fall helt avstå att försöka musta dessa då pressduken täpps igen.

Var uppmärksamma på covidpandemin fortsatt kräver hänsyn till varandra. Fysisk distansering bland mustkunder och fikagäster reducerar smittorisk.

Musteriets fik håller öppet alla dagar som mustningen är öppen och som vanligt är det Lidingö Bröd & Pâtisserie som står för bakverk, bullar och bröd och kaffet kommer från Lidingö Rosteri.

Välkommen till Lidingö Musteri med dina äpplen och hem med din alldeles egen must.

Lidingö Musteris hemsida för bokning och information hittar du här.

John Lindberg och Ola Hansson arbetar i musteriet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *