Lidingö Lås: Ett företag med lång tradition av att ta hand om sina kunder

Joacim Persson, vd på Lidingö Lås.
Näringsliv24 juni 2019 kl 06.52

Bröderna Persson-andan har i alla generationer skapat ett företag som tar hand om sina kunder. Det startades i en källare 1937 där tvillingparet Hans och Lennart Persson reparerade och sålde cyklar. De var unga och entusiastiska och sade ”ja” till alla jobb som dök upp och som fixades på ena eller på andra sättet. Så småningom blev det också nycklar, lås, larm, med mera och idag, 82 år senare, är företaget en helhetsleverantör av säkerhet.

Hans Persson, Lennart Persson och Olle Persson. Teknikern som bygger cylindrar heter Anton Karlsson.
Telegram  till företaget när det startades 1937.

Joacim Persson, vd för Lidingö Lås & Larm AB idag, tog över företaget som tredje generation 2013, tillsammans med Thomas Persson.  

Joacim är entreprenör och har jobbat som försäljningschef på ”Mat på jobbet” under många år, men har alltid vetat att han skulle ha ett eget företag.

– När andra generationens familjemedlemmar på Lidingö Lås började bli till åren diskuterades olika framtida möjligheter och det kändes bra för mig att ta över tillsammans med Thomas, säger Joacim. 

– Mitt fokus har alltid legat på ledarskap och utveckling, och jag brinner för att skapa ett bra gäng och få vår personal att trivas och utvecklas, fortsätter Joacim. Vi började med att bygga upp värdegrunden, skapa tydlighet, få alla att veta vad som gäller och delegera ansvar. Idag kan man säga att alla jobbar som ”egna företagare” med kundrelationer och ansvar.

– Vi har otroligt bra stämning och sammanhållning och vi står nu rustade inför nästa steg. Kort och gott ”världens bästa gäng”, säger Joacim.

Sverige och Norge ligger idag i framkant i världen när det gäller säkerhetslösningar och branschen har förändrats. Idag är det inte bara traditionella lås och nycklar. Digitaliseringen har gjort sitt insteg på marknaden med kodlås, passersystem, larm, kameraövervakning, etc. Det är hela tiden nya produkter som kräver nya utbildningar och programmering, och allt är mycket produktspecifikt. När behov av samarbete uppstår med exempelvis elektriker eller snickare, anlitar Lidingö Lås alltid lokala företag.

Vår största utmaning har varit att hitta och behålla personal.  Vi anställer inga färdiga låssmeder – de finns inte, förklarar Joacim. Alla går den långa vägen och börjar som lärlingar. Idag har vi tre anställda med mästarbrev, vilket vi är stolta över.

– Alla våra medarbetare är ytterst kompetenta och med ständiga utbildningar håller vi världsklass, säger Joacim stolt.   

Nu går vi med vinst, men när vi tog över bolaget 2013 var det inte så. Idag har vi minskat antalet medarbetare något, men har ökat både omsättning och lönsamhet.  Vi har gått från 1 miljon till drygt 1,5 miljoner i omsättning per anställd och 2017 gick vi med vinst för första gången på många år.

Vi har digitaliserat alla flöden och är ett modernt och effektivt bolag där allt ansvar är fördelat mellan oss alla.

Vi har en stor del av privatmarknaden för inbrottsskydd och säkerhet på Lidingö och har inga direkta konkurrenter här.  När det gäller larm konkurrerar vi dock med de stora drakarna.

Våra A-kunder, det vill säga kunder som omsätter över 100 000 kr om året,  som ofta är fastighetsägare, bostadsrättföreningar etc, träffar vi regelbundet  för att förstå deras behov. En konkurrensfördel som vi har är att vi finns på ön och att vi är snabba. Vi levererar nästa alltid samma dag eller dagen efter.  Vi har fem bilar som är ute hela tiden och en säkerhetstekniker kan utföra upp till 4–5 uppdrag per dag.

Det känns skönt att ha många privatkunder nu när bostadsmarknaden sviker, även om vi har bostadsrätter, fastighetsägare och företagare som kunder. Förutom Lidingö har vi kunder i Hjorthagen och Östermalm och det blir allt fler i Norra Djurgårdsstaden. Sedan årsskiftet bearbetar vi även Mörby, Danderyd och Djursholm.

– Vårt läge här på Lejonvägen är helt fantastiskt och vi har lokaler som är helt anpassade för oss. Inga stora problem med kommunikationerna för våra anställda, eftersom vi ligger så centralt, men vi skulle gärna vilja att företagsklimatet på ön blev lite vassare och att Lidingö Centrum byggs ut med ett större utbud.

– Vi har träffat Lidingö stad flera gånger i samband med upphandlingar men inte kommit någon vart, då det varit för hård prispress. Vi skulle gärna vilja ha en diskussion om hur man kan underlätta för småföretag på ön, att vara med på stadens upphandlingar.

Min vision för företaget är att vi ska fira 100 års jubeleum, vilket är om 18 år och vi håller just nu på att producera två reklamfilmer som beskriver vår bredd inom moderna säkerhetslösningar – ett sätt att utbilda främst privatpersoner som tror att vi fortfarande bara sätter in lås och gör nycklar. Men det viktigaste är dock att behålla och utveckla ”världens bästa gäng” – det är bara då vi kan växa vidare, avslutar Joacim.

Lejonvägens Företagshus
Lidingö Lås & Larm AB ligger i Fastigheten Lejonet 28 som byggdes 1954 för ett företag, Elektro Diesel AB. Byggherre och ägare var Lidingöbon Hans Schröder.
Hans företag tillverkade och sålde bland annat lok med elektrodiesel-motorer.
I slutet av 50-talet förvärvade Lidingö stad fastigheten som huvudkontor med mera. för Lidingö Energi. Därefter köpte Lidingö Tidning fastigheten för sin tidningsverksamhet. Lidingö Tidning fanns kvar i huset till 2008, då Marginalen Fastigheter AB förvärvade fastigheten, med syfte att bedriva uthyrning av lokalerna under firman Lejonvägens Företagshus AB.
2018-19 totalrenoverades hela fastigheten som är kulturskyddad, vilket innebär att till exempel tegelfasaden, den vackra trappuppgången och andra detaljer inte ändrats, utan varsamt renoverats, säger Bo Lindholm, VD För Marginalen Fastigheter.
Byggnaden har sex verksamhetslokaler, varav fyra är uthyrda. Läget alldeles invid Lidingö Centrum är utmärkt bra, med tanke på kommunikationer och parkering.

Företag som finns i Lejonhuset idag:
• Lidingö Lås och Larm AB
• NeoDynamics (se tidigare artikel): //www.lidingosidan.se/ekonomi/startskottet-for-en-kommande-varldsstjarna/hudCANCERkliniken
• SkandiaMäklarna

Det finns två lokaler som ej är uthyrda ännu: Hela övervåningen som är en enda unik och nyrenoverad lokal på 300 kvadratmeter och i bottenplanet finns cirka 400 kvadratmeter, med tillgång till lastplats och parkering.

FÖRETAGSFAKTA
Företagsnamn: Lidingö Lås & Larm AB
Startades: 1937 av tvillingarna Hans och Lennart Persson
Vem äger bolaget idag: Joacim Persson och Thomas Persson
Hur många anställda: 9 anställda
Kontor/lokaler: Lejonvägen 14
Omsättning: cirka 14 miljoner
Hur många kunder: cirka 5 000 kunder varav de flesta är privatkunder på Lidingö

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *