Lidingö kyrkas födelse firades med jubileumsmässa

Fr v Stiftsprost Boel Hössjer Sundman, kyrkoherde Magnus Östling, biskop Andreas Holmberg, pastor i Ansgarskyrkan Ulf Bergsviker samt kontraktsprost Micke Åsman.
Lidingö29 maj 2023 kl 04.341

I söndags firade att kyrkan i år fyller 400 år. Finbesök blev det av den nyligen utsedde biskopen i Stockholms stift, Andreas Holmberg. Med sig hade han en stiftsprost och en kontraktsprost.

Lidingös kyrkoherde Magnus Östling hade inbjudit Ansgarskyrkans pastor Ulf Bergsviker; de båda församlingarna har sedan ett par år tillbaka etablerat ett samarbete med varandra. Under mässan medverkade Lidingö motettkör under ledning av Annika Hudak och Stefan Själander satt vid orgeln.

Efter högmässan bjöds på kyrkkorv på ängen nedanför kyrkan. Även om molnen tornade upp sig så kom ingen av de farhågor som beskrivs i pingstdagens text ur Apostlagärningarna, ”Då kom plötsligt från himlen ett dån, såsom om en våldsam storm hade farit fram”, och alla kunde få sin korv och juice för att därefter lyssna på Marianne Foghammar från Lidingö hembygdsförening.

Hon hade gjort en exposé över de århundranden som gått sedan kyrkan uppfördes; både av politik, pandemier och allmän historia i Sverige. Vad som kommer att hända de kommande 400 åren vet ingen, men Marianne Foghammar hoppades att Lidingö kyrka skulle fortsätta att stå pall. I St:a Annagården kunde församlingsbor tillsammans med några av Lidingö församlings ordinarie präster följa jubileumsmässan på storbildsskärm.

Lidingös kyrkoherde hade fullt upp med att samtala med nöjda församlingsbor, så korven fick vänta …
… medan biskop Andreas Holmberg lät sig väl smaka.

Kommentarer

  1. Fint reportage, roligt att läsa! Utmärkt högmässa, bra predikan av biskopen, god korv och kaffe och sevärd utställning (LHF) av kyrkans historia. En eloge till ett väl arrangerat jubileumsfirande på alla sätt och ett bra reportage av Susann Thorngren.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *