Lidingö: Elsparkcyklar? Nej tack!

Det är sällan man ser elsparkcyklar stå uppställda så här prydligt. Men det är ändå bara ett av problemen. Foto. Tiohotell
Stad & Politik20 augusti 2021 kl 11.454

Problemen kring elsparkcyklar i Stockholm får kommuner runt om i Sverige att säga nej till aktörer som vill etablera sig. Nu ansluter sig Lidingö med flera till motståndarna.

I en artikel i SvD berättar man om att fler och fler kommuner portar hyrelsparkscyklar på sina gator. Senast i raden: Kristianstad, Lidingö och Vallentuna. Enligt SvD:s genomgång är det nu minst sju kommuner som sagt bestämt nej till att låta elsparkscykelbolagen etablera sig.

– Vi har valt att tacka nej på en förfrågan från ett företag som önskade att etablera uthyrning av elsparkcyklar på Lidingö, säger Carl-Johan Schiller (KD), ordförande i teknik och fastighetsnämnden i Lidingö stad.

Han fortsätter:

– Anledningen är att vi vill se att ett genomarbetat regelverk är på plats innan vi ens kan överväga att inleda ett sådant samarbete. Detta för att undvika det kaos som råder i Stockholms innerstad.

Problemet med de omstridda elsparkcyklarna är inte långt borta. Enligt Schiller förekommer det att folk dumpar cyklarna vid Lidingöbron där kommungränsen går.

– Folk har parkerat de här elsparkcyklarna precis vid vägen där det kör bilar. Det är ett tydligt exempel på att det här inte fungerar, säger Carl-Johan Schiller. (Svenska Dagbladet)

Kommentarer

 1. Vadå inte fungerar? Sätt upp ett tydligt regelverk då istället för att hindra folk att resa miljövänligt och enkelt.

  Idag har vi bilismen på ön som inte fungerar. Det är parkeringar vid bad som är fulla. Köer vid Lidingö centrum fredag eftermiddag för att kunna handla. Bussarna går knappt på ön. Vi har några tappra cyklister.

  Att fortsätta säga nej till samhällsutvecklingen fungerar inte. Det har t.o.m. Daniel Hellden förstått.

 2. Notering: Elsparkcyklar är inte miljövänliga – bara så det är tydligt och klart, speciellt inte de som hyrs ut och helt enkelt slits sönder i en faslig takt.

  För den som vill uppleva hur det blir, och inte tycker att Stockholm fungerar som exempel, kan ju ta sig till Oslo och kolla hur det är där….

 3. Tråkigt att kommunen motarbetar moderna och mer miljövänliga transportsätt. Vi som gillar elsparkcyklar, vem ska vi rösta på i nästa val?

 4. Miljövänligt är som sagt elsparkcyklar inte i över huvudet taget:

  https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20190806/forskarrapport-elsparkcyklar-ger-storre-co2-utslapp-an-att-aka-med-dieselbuss/

  Detta har alltså varit känt länge.

  Och med tanke på hur riktigt dåligt dessa elsparkcyklar framförs av framförallt ungdomar å fulla individer, och hur ofta ser man inte två eller tre individer på en elsparkcykel?

  Det är mycket långt kvar tills att dessa elsparkcyklar skall godkännas – det har bevisats i Stockholm och även i andra städer, inte minst Oslo eller varför inte Köpenhamn.

  Och ni som gillar elsparkcyklar – varför köper ni inte en egen privat? Det är inte olagligt…

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *