Låt inte fler haverier drabba förskolebarnen

Debatt11 oktober 2021 kl 04.05

Haveri, bättre än så kan inte majoritetens hantering av förskola i Dalénum betygsättas. Dalénum började byggas för 11 år sedan. Redan då borde planeringen för en förskola ha startat. Majoriteten väntade i sju år med att börja planera. Nu, efter fyra års planerande, har bristen på platser blivit så katastrofal att det tvingat fram en lösning som är riktigt dålig. 

På en liten tomt i ena hörnan av Dalénum mot spårvägen ska det byggas en förskola med åtta avdelningar.

När staden tänkte bygga själv konstaterade förvaltningen att tomten bara rymmer en liten förskola, mindre än vad Lidingö stad tycker är ekonomiskt optimalt. I stället för att då tänka om och välja andra alternativ låter majoriteten en privat förskolekoncern bygga, som om tomten då skulle bli större. Detta är inte en politik där barnens bästa satts i centrum.

Det fanns och finns alternativ. Vänsterpartiet har i utbildningsnämnden föreslagit två minde förskolor, den ena på den nu aktuella tomten, den andra granne med den blivande simhallen. Den möjligheten finns kvar. Vänsterpartiet uppmanar nu den styrande majoriteten att göra om och göra rätt. Bygg snabbt två mindre förskolor. Låt inte tio år av försummelse gå ut över barnen för decennier framåt.

Sven-Erik Wånell, ersättare i utbildningsnämnden
Olaf Koort, ersättare i miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *