Låt hjärtat va’ me!

Alla Hjärtans Dag är en dag väl värd att firas. Tema för Målarna på Hietagården var naturligtvis ”ett hjärta” den här veckan.
Kåserier13 februari 2021 kl 05.52

Allt du gör beror på det! Om du tappat rätta spåret – allting bara schabblar sig. Ta och lyft dig själv i håret och det ordnar sig för dig.  Glöm inte bort – glöm inte bort att ”Låt hjärtat va med!”

Vilken härlig låt som Sonya Hedenbratt sjöng och spelade in 1968 – rätt länge sedan, men ännu – så skön att nynna nu när Alla hjärtans Dag blommar ut i all sin prakt. Våt lilla grupp Målarna tog tag i temat och med penslarna droppande av blodröd färg gick vi tre till action. Här skulle hjärtan klappa på våra dukar, stora som små. Ett hjärta kan rymma mycket, ett hjärta kan brista i bitar – ett hjärta kan klappa och dunka och många hjärtan kan tillsammans kan göra underverk, så hys hopp och låt hjärtat va med! Ja, vi säger bara det!

Gun Malmqvist och Ulla-Britta Friberg kommer både från Norrland. Här möts de för första gången hos Gun i butiken ”Gott & Fint” i Dalenum. Att det fanns mycket att prata om och skratta år kan var och en förstå!

Att ha ”ett gott hjärta” är bra. Det finns människor i vår omgivning som har det där lilla extra, som gör att personen i fråga ger sin omgivning stimulans på många sätt. Gun Malmqvist är just en sådan kvinna med hjärtat på rätta stället. Vi möts i hennes butik i Dalenum ”på behörigt avstånd”, med mig har jag Ulla Britta Friberg, som är en av oss i ”Målarna-gänget” och en inspirerande väninna med rötter i övre Norrland. Det är just det som gör att jag gärna vill sammanföra de två damerna – Gun och Ulla-Britta. Gun från Åsele och Ulla-Britta från Älvsbyn. Men det är inte bara det norrländska blodet som jag tror de har gemensamt utan också sinnet för färg och form.

Det blev en spännande rundvandring i Guns nyinredda butik där evighetsblommor och gröna blad dekorerar och inspirerar. ”Låt hjärtat va me” – i många färger finns de på pappersservetter att köpa med hem till borddukningen eller varför inte som en gåva till din kära granne… Precis som jag trodde plockade Ulla-Britta ihop en bukett av blommor och strån att pynta med på Alla Hjärtans dag.

Låt hjärtat va' me'! Ja vi säger bara det – och köper en bunt trevliga servetter att fira dagen med!

Det blev naturligtvis lite tal om framtid och nutid – Guns ambition är att hjälpa norrlänningarna att få ut sin mat till Stockholm – vilket vore fantastiskt! – De lever med näsan knappt över vattnet, säger Gun och hoppas att kunna hjälpa till att rädda sin by från förfall. Av de tretton gårdarna är det bara en som någon bor i!

Men, tillägger Gun – folk kommer flytta tillbaka! Kanske kommer man våga investera i norrländsk mat i framtiden. Ja, en som vågar är – Gun! Här står en tom vägg och väntar på kyl och frys och allt annat som kan behövs för den nya butiken ”Gott & Fint”! Lita på att renskav och älgbiffar kommer ge kunderna chans att prova den norrländska smaken. Och goda råd bjuder Gun på – var så säker.

Låt hjärtat va' me' – och ta en tur till Dalenum, och Ackumulatorvägen 15, kanske just i dag på ”Alla Hjärtans Dag”. Ännu är inte drömmen om den norrländska ”korvkiosken” verklighet. – Det gäller att få rätt leverantörer, betonar Gun, att pröva sig fram till bästa älgkorven och det torkade renköttet. Om en månad hoppas Gun att kyla och allt som hör till ska vara på plats. Då bjuds vi matglada på smakbitar av rökt renkött så vi förstår vilken delikatess som finns på nära håll. Tunnbröd bakad på rätt sätt i vedeldad ugn och mandelpotatis och något gott att dricka därtill…

Gun tänker färg och form – här i tryckeriet där fantasierna blir verklighet.

Så kan det bli ”om hjärtat är me' ” och det goda livet kommer tillbaka. Tryckeriet är nu livsnerven i rörelsen ”Gott & Fint”. I dag är det servetter till vårens bord som produceras och så småningom blir det servetter för sommarbuffén. För visst rullar livet på, om än på sparlåga. Två bra grabbar finns vid Guns sida och mer folk tas in i ruljangsen när så behövs!

Vi strosar runt i butiken, Ulla-Britta och jag på armlängds avstånd och upptäcker små roliga detaljer på hyllor och i alla vrår. ”Låt hjärtat va' me'. Nynnande på Sonya Hedenbratts sång tar vi avsked av Gun, 88 år, en kvinna med ett hjärta av guld.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *