L: Ta tillbaka fjärrlånen!

Stad & Politik21 oktober 2022 kl 04.224

Om Lidingöborna vill låna en bok som inte finns på Lidingö stadsbibliotek kan de få hjälp med att beställa den från ett annat bibliotek. Det kallas för fjärrlån. Det är sedan en tid tillbaka dock inte möjligt att fjärrlåna böcker från andra bibliotek i Stockholms län. Begränsningen infördes av besparingsskäl och innebär att låntagaren själv får uppsöka biblioteken och låna boken. Liberalerna har nu tagit initiativ i Kultur- och fritidsnämnden för att denna begränsning ska tas bort. 

- Det känns lite omodernt att inte kunna få en bok levererad inom Stockholms län. Men tanke med alla andra leveranstjänster som erbjuds, allt ifrån hemleverans av mat, e-handel till närmaste ICA, eller till dörren borde vårt stadsbibliotek kunna erbjuda detsamma menar Erik Öberg (L), Vice Ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 

Den största gruppen låntagare på Lidingö är äldre. Det är alltså de kanske minst rörliga som drabbas mest. Orimligt menar Liberalerna. 

-  Stockholms län är stort. Det känns orimligt att våra äldre ska behöva åka till Gnesta eller Norrtälje för att kunna låna den bok man vill läsa, säger Erik Öberg.

Liberalerna menar att fjärrlån, även inom Stockholms län, borde vara en självklar service för ett modernt stadsbibliotek och att det är något som borde rymmas inom stadsbibliotekets budget.  

- Det är lite dumsnålt. Vill man inte höja bibliotekets budget kan man ju alltid se över fjärrlånsavgiften. Idag ligger den på 40 kr/bok och kan säkert höjas något och ändå vara ett attraktivt alternativ i jämförelse med att köpa en SL-biljett och den tid det tar för att ta sig till Stockholm eller några av länets andra bibliotek, avslutar Erik Öberg.

Kommentarer

 1. Ett annat alternativ hade ju varit att Liberalerna tog initiativ i Kultur- och fritidsnämnden för att höja bibliotekets mediebudget och öka det egna beståndet, men varför stoppa blödningen när man kan sälja plåster ¯\_(ツ)_/¯

 2. Kommunalskatten ska ju enligt överenskommelsen mellan partierna i den nya majoriteten (M + LP + stöd av SD) sänkas med 50 öre senast 2025. Så lite får vi väl offra….. Om kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors verkligen vill få fart på de kommande oundvikliga neddragningarna i kommunens redan slimmade budget, varför inte stänga biblioteket helt och hållet redan nu?

 3. Hej!

  Lidingö stadsbibliotek gör fjärrinlån till Boken kommer- låntagare och till andra låntagare med funktionsvariationer, som gör att de har svårt att ta sig till andra bibliotek i länet. Hemleverans av böcker är en service som är till för våra Lidingöbor, som omfattas av servicen Boken kommer.

  Läs mer om Boken kommer här: https://lidingo.se/biblioteket/stadsbiblioteket/toppmenyforbibblan/pabiblioteket/nedsattsynlasnedsattningellerannanfunktionsnedsattning.4.537d8429168e9ccace3e989.html

  Biblioteken som hör till organisationen Stockholms stadsbibliotek i Stockholms stad lånar inte ut några fjärrutlån till folkbiblioteken i länet.

  Heli Renman, bibliotekschef i Lidingö stad

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *